Kultura

V Mariboru poteka že 57. festival Borštnikovo srečanje

Od 3. do 12. junija je Maribor ponovno meka gledališke kulture. Odvija se že 57. festival Borštnikovo srečanje in Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor je tudi tokrat poskrbelo za pester program. V teh dneh Mariborčani kulturno nikakor ne bomo stradali.

Znova je nastopil čas, da Maribor zacveti v vsej svoji ljubezni do kulture in gledališča – začel se je 57. festival Borštnikovo srečanje. Ta bo tudi letos postregel s številnimi kulturnimi poslasticami, osrednji del letošnjega festivala pa bo predstavljalo šestnajst vrhunskih slovenskih uprizoritev festivalskega tekmovalnega programa.

Nagrado največjega slovenskega gledališkega festivala, Borštnikov prstan je letos prejel Ivo Barišič, igralec in nekdanji član ansambla SNG Nova Gorica.

Festivalsko dogajanje se je začelo že 30. maja, v preteklih dneh pa se je že zvrstilo več zanimivih dogodkov. Med drugim so si obiskovalci lahko ogledali baletne (9) in gledališke predstave (Deklica v temnem gozdu, Koža, Požigi), se sprehodili po mestu (interaktivni sprehod Poezija mesta, Rajzefirbčni sprehod), se udeležili različnih delavnic in strokovnih posvetov …

Slavnostna otvoritev festivala sledila v petek, 3. junija

Slavnostno odprtje festivala se je odvilo v petek, 3. junija v SNG Maribor. Na njem so obiskovalce nagovorili umetniški direktor Aleš Novak, župan mestne občine Maribor Saša Arsenovič in ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko.

To pa še zdaleč ni bilo vse od petkovega večernega dogajanja. Na ploščadi pred SNG Maribor se je odvil audio-vizualni performans avtorjev Marka Jaušovca in Vite Kolar, na katerem so obiskovalci lahko uživali v podobah barvnih projekcij in glasbi. Istočasno se je v Vetrinjskem dvoru odvijal koncert Smaal Tokka.

Primorski gangsta raper Smaal Tokk se je zbranim predstavil z vrsto avtorskih pesmi v svojem značilnem vipavskem narečju. Ob tem ga je spremljal ubran bend, ki je poskrbel, da je Vetrinjski dvor migal v ritmih mešanice popa, rocka in jazza.

V prihodnjih dneh še obilica kulturnega dogajanja

Podroben festivalski program prihodnjih dni lahko preveriš na uradni spletni strani festivala, kjer lahko izveš tudi več o nakupu vstopnic. Med drugim se do konca festivala obetajo še številne gledališke in ostale predstave (Cement, Vročina, To noč sem jo videl, Nevidna, Najraje bi se udrla v zemljo …), glasbeni dogodki (koncert LUMA), koncerti poezije (Ljubav reče greva) … Sklepno dejanje festivala Borštnikovo srečanje pa sledi v nedeljo, 12. junija, ko bodo na zaključni slovesnosti podeljene tudi festivalske nagrade.

Sara VOCOVNIK
Facebook Borštnikovo srečanje (Boštjan Lah)

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button