KulturaRecenzije

Film: Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov 2 [RECENZIJA]

Illumination studio je znan predvsem po franšizni uspešnici Jaz baraba. Za razliko od studiev Pixar in Disney ne slovi po srce parajočih obratih v svojih animacijah.

Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov 2 ta element tudi tokrat izpusti in se posvetili akciji ter pogostokrat kritiziranem humorju, ki so ga dovolj niansirali. Z njim so uspeli prestopiti meje agresivne slapstike, še vedno pa ostali v okvirjih klasičnih živalskih stereotipov.

Iz New Yorka na kmetijo

Značilna enostavnejša animacija, ki na prvo mesto postavlja predvsem bravo in ne teksturo (ali zanimiv dizajn likov), je tokrat razširila okolje prvega filma. Iz New Yorka smo se premaknili na kmetijo in tudi doživeli zaodrje cirkusa. Slednje je zlasti vredno pohvale, saj so preko ene izmed treh prepletajočih se zgodb, prikazali realnost ravnanja z živalmi v takšnih “zabavljaških sistemih”. Zvezdniška zasedba je korektno opravila svoje delo z interpretacijami likov, ki so jim posodili glasove. Daleč najboljši pa je bil Harrison Fordov ovčar Rooster. Ford je z glasom odlično ujel natrenirano ostrost varuha kmetije, ki jo je nadvladala dobrosrčnost in želja po pomoči.

Tiger med ljubljenčki

Vsi trije elementi zgodbe se proti koncu spletejo v logično (kolikor je to pač možno za svet govorečih živali) sosledje dogodkov. Tako kot v prvem delu, tudi tu kot glavnega protagonista spremljamo Maxa. Jack Russell terier, ki se tokrat spopada z anksioznostjo ob vzpostavitvi prijateljstva z novim otrokom v družini. Priča smo klasičnemu motivu zbiranja poguma in otresanja strahov, ki se izmenjuje s stranskima zgodbama. Ena je nor reševalni poskus, katere zaključni segment je združenje vseh glavnih likov zgodbe in rešitev tigra izpod rok cirkuškega grobijana. Druga pa bizarna situacija, kjer psička pod mentorstvom razvajene mačke infiltrira stanovanje “crazy cat lady”. Obe situaciji služita kot humorna vložka, vseeno pa imata dovolj razdelano dogajanje, ki je razgiba sicer enostavno premiso.

Za otroke, ostali pa bodo že preživeli

Risanka je jasno namenjena ciljni publiki, otrokom. Vendar je v njej mnogo več humorja, ki bo dosegel širše občinstvo, za razliko od prvega dela, ki ni najboljše izkoristil lastnega potenciala. Tudi starši bodo brez težav presedeli to uro in pol ter se vmes celo nasmehnili ali še kaj več. Studio je igral predvsem na prikupnost likov, ki imajo neskončno tržno moč. Nedvomno gre za preverjeno marketinško potezo. Samo spomnimo se norije okoli Minionov. Je pa Skrivno življenje hišnih ljubljenčkov 2 prepričljivo boljši produkt studia, kar glede na nadaljevanja Jaz baraba, ni bilo za pričakovati.

 

 Deja BEČAJ
Karantanija Cinemas
ikona snemalec Karantanija cinemas

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button