Življenjski slog

Kako očarati ljudi, da postanejo tvoji prijatelji?

10 psiholoških trikov, zaradi katerih te bodo ljudje hitreje vzljubili

Večina prijateljstev se razvije naravno. V primeru, ko za to ni časa, pa je pred teboj nekaj preprostih nasvetov, kako se hitro prikupiti novim ljudem, da ti postanejo tvoji novi prijatelji.

1. Zrcali njihovo obnašanje.

Strategija zrcaljenja ne pomeni, da moraš do potankosti ponoviti vsak njihov gib, dejanje ali besedo – preprosto bodi pozoren na majhne značilnosti, ki definirajo tvoje nove znance. Morda med govorjenjem prekrižajo roke? Si vsaj enkrat na minuto popravijo lase? Bolj, kot jim boš v takšnih malenkostih podoben, raje te bodo imeli, saj ljudje podzavestno preferiramo ljudi, ki so nam podobni.

2. Ne skopari s komplimenti.

Če ti je nekaj všeč, to brez zadržkov pohvali. Ljudje bodo namreč pridevnike, ki jih uporabljaš za opisovanje svoje okolice, podzavestno pripisovali tudi tvoji osebnosti. Zato ostani pozitiven in nedvomno bo tvoja dobra volja hitro opažena. Ne pozabi pa, da ljudje komplimente dojemajo kot iskrene le, kadar jih slišijo zgolj občasno.

3. Spoprijatelji se s prijatelji svojih novih prijateljev …

… saj teorija družbenega mreženja uči, da sta si dva znanca (v tem primeru ti in tvoj novi prijatelj) še bližje, v kolikor si delita vsaj še enega skupnega prijatelja.

prijateljstev, znance, nasveti, nove znance, prijatelji
Pri spoznavanju ljudi v delovnih okoljih je pomembno pokazati tudi svoje napake.

4. Ne boj se pokazati svojih pomanjkljivosti.

Še posebej, kadar prijatelje spoznavamo v kompetitivnem delovnem okolju, kjer se trudimo biti kar se da profesionalni, lahko hitro izpademo hladni, pretirano ambiciozni in nečloveški – vse tisto, česar večina ne ceni pri svojih bližnjih. Zato naj te ne bo strah od časa do časa pokazati tudi svojih napak – ljudje okoli tebe se bodo hitreje poistovetili z nepopolnostjo, kot pa podobo nezmotljivega perfekcionista.

5. Poudarjaj morebitne skupne vrednote.

Tako kot pri prvem nasvetu, je tudi ta osnovan na ideji, da se ljudje raje obdajamo s sebi podobnimi posamezniki. Zato pozorno poslušaj, kakšne načrte imajo tvoji potencialni prijatelji med vikendom, kaj počnejo v prostem času in kaj so njihove vrednote. V pogovoru z njimi pa v nadaljnje izpostavi kakšno, ki vam je skupna.

6. Več se smej!

Smeh je znak dobre volje, pozitivnosti in življenjske moči, zato ni presenetljivo, da se ljudje raje družimo z nasmejanimi posamezniki. Ne boj se pokazati svojega humorja, saj preresni ljudje niso prav pogosto prva izbira za druženje.

7. Deli svoje skrivnosti!

Zaupanje je eden najpomembnejših temeljev dobrega prijateljskega odnosa – hkrati pa ena najhitrejših metod za poglobitev medsebojne povezave. Seveda bo razkritje tvoje največje skrivnosti v prvih minutah pogovora tvojega sogovornika prej odgnalo, kot vaju zbližalo, lahko pa brez skrbi deliš manjše, nedolžne skrivnosti.

8. Obnašaj se, kot da ti je sogovornik všeč.

Sodeč po Rosenthalovem učinku ljudje druge obravnavajo v skladu s svojimi pričakovanji. Če že vnaprej misliš, da je nekdo nesramen, se boš tudi sam do njega samodejno obnašal nesramno, četudi je bil v resnici do tebe korekten. Tako bodo tudi ostali, v kolikor bodo opazili, da so ti všeč, naklonjenost začeli vračati.

prijateljstev, znance, nasveti, nove znance, novi znanci, prijatelji
Si vedel, da v ljudeh govorjenje o sebi vzbuja podobno zadovoljstvo kot hrana, služenje denarja ali seks?

9. Naj sogovornik govori o sebi.

Si vedel, da ljudem govorjenje o sebi povzroča podobno zadovoljstvo kot hrana, služenje denarja ali seks? Zato v naslednjem pogovoru s svojimi potencialnimi novimi prijatelji postavi kakšno vprašanje, ki jim bo omogočilo, da ti razložijo kaj o sebi. Pozitivne občutke, ki jih bodo ob tem zajeli, bodo podzavestno začeli povezovati s tabo!

10. Preživi čim več časa v njihovi bližini!

Ljudje imamo raje stvari in posameznike, ki jih dojemamo kot znane in domače, saj v nas prebudijo občutek varnosti. Tako lahko že vsakodnevni jutranji pozdrav močno doprinese k razvoju dolgotrajnega prijateljstva. Ključ je v vztrajnosti!

 

Dostop.si / KA
 Pexels

Klara Avsec

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button