Življenjski slog

Samodisciplina: 9 načinov, kako jo lahko izboljšaš

Da bi bil uspešen pri zasledovanju ciljev, ki si jih postavil v življenju, moraš pri sebi razviti veščine samodiscipline. Tukaj je nekaj napotkov, kako se lahko tega lotiš.

1. Prepoznaj svoje pomanjkljivosti

Ljudje skušajo večinoma prekriti svoje pomanjkljivosti in se z njimi čim manj ukvarjati. Vendar pa to ni pravilen pristop. Če želiš pri sebi kaj spremeniti, se moraš najprej zavedati, katere so tvoje omejitve in slabosti. Šele, ko jih boš prepoznal in priznal, lahko začneš delati na tem, da bi jih odpravil oziroma zmanjšal.

2. Izogni se skušnjavam

Skušaj v čim večji meri odstraniti skušnjave, ki te napeljujejo na neželena dejanja. Če ugotavljaš, da med delom izgubljaš preveč časa s pregledovanjem telefona, ga odstrani z delovne površine. Če se želiš izogniti prehranjevanju z nezdravo hrano, je ne kupuj več. Manj kot boš imel motilcev in skušnjav v bližini, večja verjetnost je, da boš uspel odpraviti škodljive navade.

3. Postavi si jasne cilje

Razčisti pri sebi, kaj ti v življenju največ pomeni, katere so tvoje prioritete. Na podlagi tega si boš lahko postavil konkretne cilje, kaj nameravaš doseči. Naredi načrt, kako boš prišel do njih, in se ga drži.

4. Razvijaj samodisciplino

Pri razvijanju samodiscipline je tako kot pri drugih veščinah, ki jih želiš osvojiti. Na tem moraš delati dan za dnem in to sposobnost postopoma razvijati. Pomembno je čim bolj redno ponavljanje želenih vzorcev.

5. Vzpostavi nove navade

Tudi velikih ciljev se je treba lotiti postopoma. Razdelaj jih na več majhnih oziroma naredi načrt, kako bo korak za korakom osvojil nove navade. Če je tvoj cilj, da bi se redno ukvarjal s športom, se z izbrano telesno dejavnostjo sprva ukvarjaj vsak drug dan po 15 minut. Ko ti bo to “prešlo v kri”, pa čas postopoma podaljšuj.

Samodiscipline se lahko naučiš, vendar bo za to potrebnih nekaj sprememb v tvojem življenju.

6. Zdrava in redna prehrana

V stanju lakote se sposobnost koncentracije zniža, možgani niso zmožni hitrega reševanja problemov, poslabša pa se tudi splošno počutje. Prav tako na poslabšanje možganskih funkcij in slabše razpoloženje vpliva nezdrava hrana. Če želiš razviti samodisciplino, k temu spada tudi skrb za zdrave in redne obroke

7. Pozitivno razmišljanje

Predpogoj za to, da bi nekaj dosegel je, da verjameš vase in v svoje zmožnosti. Pozitiven pogled na stvari, ki se ti zgodijo bo bistveno povečal možnosti za tvoj uspeh.

8. Nagradi se

Ko osvajaš nove navade in dosegaš cilje, ki si si jih zadal, se ne pozabi nagraditi. Še preden se lotiš uresničevanja načrta, pomisli, kako boš sam sebe motiviral za vsak droben uspeh. Potem tudi izpolni svoje obljube in proslavljaj majhne in velike dosežke.

9. Odpusti si

Ne glede na to, kako se boš trudil na svoji poti, ti kdaj ne bo uspelo dosegati zastavljenih ciljev. Vsak od nas od časa do časa doživi tudi kakšen poraz in padec. Sprejmi to kot del življenja. Odpusti si za napake, ki si jih naredil in ne glede na vse napreduj v smer, ki si jo sprva zadal.

 

 Mladi podjetnik (vir)
 Pixabay

 

Sorodni članki

Back to top button