Kultura

58. Festival Borštnikovo srečanje za mlade pripravlja Mlado gledališče

Kmalu se pričenja eden največjih kulturno-umetniških dogodkov pri nas, 58. Festival Borštnikovo srečanje, v okviru katerega poteka tudi Mlado gledališče. Mlado gledališče pripravlja pester program, ki bo odrske deske še bolj približal mladim ter vsem, ki z mladimi delajo.

Mlado gledališče je program, ki bo v sklopu 58. Festivala Borštnikovo srečanje vključeval mlade ter strokovne delavce v vzgoji, izobraževanju in kulturi, ustvarjalce in umetniške vodje ter druge odgovorne odločevalce. Program temelji na sodobni odprti gledališki praksi, ki se osredotoča na raznolike uprizoritvene prakse in nadgradnjo oblik, metod in tehnik za vključevanje mladih.

Zakaj?

Cilj programa je razvijati identiteto, sebstvo in moralno samopodobo mladih ter kreirati trajna gledališka občinstva. To je mogoče doseči s poglobljenim gledališkim opismenjevanjem in razvijanjem gledališke pismenosti. Mladi gledalci so pri programu aktivno vključeni in sooblikujejo umetniške vsebine ter s tem razvijajo lasten ustvarjalni in osebnostni potencial.

Kaj vse ponuja?

Kaj vse si v sklopu 58. Festivala Borštnikovo srečanje ter še posebej programa Mlado gledališče ogledati? Prebrskaj urnik ter si v svoj koledar zabeleži predstave, ki so označene z rožnatim pravokotnikom z napisom Mlado gledališče.

Program poteka v tesnem sodelovanju gledaliških producentov, vzgojno-izobraževalnih organizacij, mednarodnih platform ter vrhunskih ustvarjalcev. Mladi gledalci s svojo aktivno vlogo pri načrtovanju, snovanju, oblikovanju, vrednotenju in posredovanju umetniških vsebin razvijajo svoj potencial ter poglobljeno izkušnjo gledališča, ki jih krepi v trajen interes za umetnost.

Mlado gledališče spremlja tudi poseben priročnik

Eden od trajnih rezultatov programa je spletni priročnik, ki bo v pomoč pri načrtovanju dejavnosti razvoja mladih občinstev na vsebinski, organizacijski in komunikacijski ravni. Priročnik vključuje tudi primere dobrih praks, ki bodo služili kot izhodišče, navdih in podpora pri razvoju mladih občinstev. Prelistaj brošuro programa.

Mlado gledališče je program, ki bo v sklopu 58. Festivala Borštnikovo srečanje ponudil mladim gledalcem in strokovnim delavcem v kulturi izjemno priložnost za nadgradnjo gledališke pismenosti ter razvoj ustvarjalnega potenciala.

Mlad.si
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button