Kultura

V Pekarni teden bogatih dogodkov in še bogatejših obletnic

V preteklem tednu je bilo na območju nekdanje vojaške pekarne ob Magdalenskem parku še posebej veselo. Kulturni center (KC) Pekarna je praznoval 28. obletnico delovanja, Pekarna Magdalenske mreže pa je slavila četrt stoletja.

V dneh, ko KC Pekarna kot edini neodvisni kulturni center v Mariboru obeležuje 28. obletnico delovanja, so se zvrstili številni dogodki. Ti so potekali po različnih lokacijah in v izvedbi več organizacij. V sklopu praznovanja je častitljiv jubilej slavila tudi mariborska nevladna organizacija Pekarna Magdalenske mreže (PMM), ki ima sedež na območju KC Pekarna.

KC Pekarna je kompleks objektov ob robu Magdalenskega parka, ki je bil zgrajen na prelomu iz 19. na 20. stoletje. Takrat ga je za potrebe peke kruha za vojašnice na robu mesta zgradila avstroogrska vojska. Mladi, ki tam ustvarjajo še danes, so območje zasedli leta 1994.

KC Pekarna se je v času obletnice odločil za organizacijo pestrega nabora dejavnosti – predstavljene so bile glasbene točke, mladinski program, prostovoljska aktivnost, film, literatura in šport. S tem so obiskovalcem in javnosti sporočili, da je Pekarna že od leta 1994 kraj, kjer na prostoru, ki je vpet v svojo okolico, ustvarjajo mnogi. Letno se v KC namreč odvije od 300 do 400 dogodkov, ki jih vsako leto obišče okoli 20 tisoč ljudi.

Support Pekarna

V zadnjem času se ponovno govori o selitvi Pekarne. S tem se njena skupnost seveda ne strinja, saj bi to pomenilo ukinitev zdaj bogate dejavnosti, Pekarna pa se je na mestu, kjer stoji, razvila z razlogom in je dodobra vpeta v svoje okolje.

Pekarna, Maribor, Kulturni center Pekarna, KC Pekarna, Pekarna Magdalenske Mreže, Bukvarna Ciproš, Galerija K18, StopTrik, Tetkine radosti, kultura
Pekarna vabi s svojimi značilnimi grafiti in domačim vzdušjem.

“Kaj je Maribor brez Pekarne? Duplek.”

O Mariboru brez Pekarne so razmišljali tudi nastopajoči, ki so v preteklem tednu tako ali drugače prikazali bogato kulturno delovanje centra. Od ponedeljka do danes so obiskovalci lahko izbirali iz dolgega seznama dogodkov. Tako so prisluhnili glasbi, poeziji, uživali v filmski umetnosti, se pomerili v športnih aktivnostih, spoznavali dela domače Bukvarne Ciproš itd. Danes, ko se praznični teden zaključuje, pa bo še veselo. V parku KC ob 18. uri sledi popotovanje v svet meditacije, uro kasneje pa nostalgično spominjanje na gumitvist ob dobri glasbi.

Četrt stoletja aktivnega delovanja PMM

V sklopu 28. obletnice KC Pekarna je 25 let delovanja praznovala tudi Pekarna Magdalenske mreže, ki deluje na področju mladine, kulture in civilne družbe. Med drugim se ukvarjajo s prostovoljstvom, z izvajanjem delavnic, prirejanjem številnih razstav, delovanjem na področju filma … V lanskem letu so na primer izvedli že 11. edicijo prvega in največjega evropskega festivala, posvečenega tehniki stop animacije, festivala StopTrik.

Pekarna, Maribor, Kulturni center Pekarna, KC Pekarna, Pekarna Magdalenske Mreže, Bukvarna Ciproš, Galerija K18, StopTrik, Tetkine radosti, kultura
V preteklem tednu je bila “Peka” kraj bogatega dogajanja še bolj kot v preostanku leta.

Že 25 let soustvarjajo zgodbo Maribora in sodelujejo pri izvedbi številnih projektov, kampanj in programov. To počnejo tako z nudenjem uporabe prostorov mreže, kot tudi z vsebinsko in logistično podporo. Prvi koncert ob letošnji obletnici so izvedli že v mesecu maju, ko so nastopile Tetkine radosti. Ta petek pa je sledil še koncert Nine Bulatovix in Bunkerpop balans.

Sara VOCOVNIK, STA
Sara VOCOVNIK

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button