Kulsko

Med žrebanjem najstarejše loterije na svetu prejemnica med občinstvom

Glavno nagrado španske božične loterije El Gordo, Debelinko v prevodu, si bodo tudi letos razdelili srečneži po vsej državi. A ena od njih je tokrat sedela v madridski operni hiši Teatro Real, kjer je potekalo žrebanje dobitnih številk. Brezposelna priseljenka iz Peruja sprva sploh ni dojela, kaj se je zgodilo, nato pa so jo oblile solze.

Letošnjo zmagovalno številko 05490 loterije El Gordo, ki prinaša glavni dobitek v višini štirih milijonov evrov, je ob 11.20 v Teatro Real tradicionalno izžrebal in zapel eden od učencev madridske šole San Ildefonso. Kmalu zatem je med občinstvom zavladal kaos.

Perla, brezposelna priseljenka iz Peruja, je najprej skoraj omedlela, nato zakričala od veselja, na koncu pa so jo oblile solze sreče. Za kratek čas je morala na pomoč prihiteti celo zdravniška ekipa. Ko je prišla k sebi, je Perla pokazala svojo srečko oziroma desetino srečke, po zaslugi katere je postala bogatejša za 400.000 evrov oziroma 328.000, če odštejemo davke.

Kot je povedala, bo z denarjem kupila stanovanje in svojim otrokom omogočila študij, kar ji je najpomembnejše. Preostanek bo dala Cerkvi, saj je, kot je pojasnila, zelo verna katoličanka. Vrnitve v Peru ne načrtuje.

Najstarejša loterija na svetu

Vsako leto v Španiji dva dneva brez božičem razveselijo državljane s posebno loterijo. Skupno razdelijo nekje 2,4 milijarde evrov. Letos je bilo po poročanju španskih medijev na 20 različnih prodajnih mestih po vsej državi prodanih 180 srečk z zmagovalno kombinacijo, ki prinašajo glavni dobitek v znesku štirih milijonov evrov. Od tega sicer država pobere 20 odstotkov.

Španci ponavadi ne kupujejo celotnih srečk, saj ena stane 200 evrov. Večinoma raje kupijo desetino srečke za 20 evrov, zato pa prejmejo tudi samo desetino dobitka. To pomeni 400.000 evrov, od česar pa morajo nato še plačati davek. Celotno srečko pogosto skupaj vplačajo člani družine, prijatelji, sodelavci, včasih pa kar cele vasi.

Skupno so Španci letos kupili za 3,6 milijarde srečk. Od tega se bo dobre 2,5 milijarde evrov razdelilo med dobitnike, preostanek – več kot milijarda evrov – pa bo šel v davčno blagajno.

Praznična loterija Debelinko neprekinjeno poteka že vse od leta 1812 in je najstarejša na svetu. Čeprav poteka že več kot dve stoletji, jo Španci še vedno obožujejo, tudi zato ker zanje predstavlja začetek prazničnega obdobja. Žrebanje, ki traja približno štiri ure, v živo prenaša televizija, do vstopnice za Teatro Real pa se je zelo težko dokopati.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button