Kultura

Poezije na mestnih ulicah: letos bodo plakati napolnili Maribor že štirinajstič

Na mariborskih ulicah boš lahko od 15. do 25. oktobra 2021 prebiral poezijo izbranih slovenskih pesnikov in pesnic, ki bo na plakatih skupaj z izvirnimi ilustracijami mladih ilustratork in ilustratorjev nagovarjala mimoidoče. Začenja se projekt Poezije na mestnih ulicah.

Poezije na mestnih ulicah že štirinajstič

Plakatna akcija Poezije na mestnih ulicah v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor poteka že štirinajsto leto. Poezijo bo izbiral knjižni urednik Nino Flisar, ki je tudi avtor projekta. Izbrani likovni ustvarjalci pa so v preteklih letih na povabilo takratne kuratorke Petre Čeh razstavljali v Galeriji Media Nox ali njeni spletni obliki – galeriji Web Nox.

Letos je pri projektu Poezije na mestnih ulicah dvoje moči združilo pet pesnikov in pet likovnih ustvarjalcev. To obojestransko inspirativno sodelovanje, nekakšno dopolnjevanje oz. nadgradnja poezije in ilustracij je rezultirala v estetsko mikavnih plakatih velikega formata, ki jih je oblikoval Uroš Lehner – Ookie. Svoje pesmi so prispevali Alja Adam, Esad Babačić, Zdenka Gajser, Marko Matičetov in Muanis Sinanović, ilustracije pa Špela Fridau, Špela Kobal, Goran Mangotić, Alex Mitev Leben in Špela Senica.

Selektor in vodja projekta, Nino Flisar, o letošnji akciji in sodelujočih pesnikih in pesnicah:

»Štirinajsta izvedba “Poezije na mestnih ulicah” ohranja lanskoletno novost. Gre za interakcijo besede in podobe, za sodelovanje besednih in likovnih umetnikov, za simbiozo poezije in ilustracije. Koncept je bil zastavljen tako, da so pesniki na podlagi ilustracij napisali svoje pesmi, in obratno, da so likovni umetniki na podlagi pesmi naredili ilustracije. Tako smo združili dve najpomembnejši plakatni sestavini, besedno in vizualno izraznost. S tem skušamo približati najširši javnosti tako poezijo kot likovna dela mladih ilustratorjev, in to na mestih, kjer jih običajno pričakajo agresivni komercialni plakati, zdaj pa so to mesta esteskega užitka in premisleka o sebi in svetu.

Med letošnjimi avtorji tudi nominiranci za Veronikino nagrado

Letošnji izbrani pesniki in pesnice so povečini pripadniki srednje generacije. Med njimi gre seveda izpostaviti letošnje nominirance za Veronikino nagrado Aljo Adam, Esada Babačića in Muanisa Sinanovića, slednji je tudi prejemnik letošnjega kritiškega sita, ob njih pa še Marka Matičetova, izbranca kritikov na festivalu Pranger in Zdenko Gajser. Njihovo poezijo je nemogoče dati na skupni imenovalec, saj so v svojih poetikah izrazito različni.

Vabljeni k branju poezije in ogledu ilustracij na plakatnih mestih po Mariboru!

MKC Maribor
MKC Maribor

Sorodni članki

Back to top button