IzobraževanjeŠtudentski vodnik

Mariborski študentski vodnik: kako se bo spremenil študij?

1. oktober. Za bruce dan, ki ga komaj čakajo, navdušenje starih mačkov pa je morda nekoliko manjše. Letos bo študijsko leto potekalo nekoliko drugače, zato je pomembno, da smo tudi študenti seznanjeni s spremembami. Kako se bo študij v 2020/2021 razlikoval od prejšnjih študijskih let?

Posebna pozornost je namenjena brucem

Sredi septembra so tudi univerze prejele smernice za izvedbo študijske dejavnosti v zimskem semestru. Smernice predvidevajo, da se študij izvede na enega izmed treh načinov: v živo, na daljavo ali kombinirano. Fakultete so način izvedbe študija določile glede na to, ali lahko zagotovijo upoštevanje vseh ukrepov NIJZ. Rektor Univerze v Mariboru prof. dr. Zdravko Kačič pravi, da so vse fakultete izvajanje študija zasnovale po hibridnem modelu.

Posebna pozornost je namenjena brucem, za katere bo študijski proces večinoma organiziran v živo. Na FERI-ju so v ta namen predavanja preselili v dvorane Mariboxa, na EPF-u bodo bruci študirali v živo ali na daljavo, na Pravni fakulteti so letos izjemoma odpravili obvezno prisotnost pri vajah, na Filozofski fakulteti pa bodo študenti razdeljeni v skupine, ki bodo izmenično študirali v živo in na daljavo. Večina fakultet se je sicer potrudila in študentom omogočila, da vsaj vaje opravijo v živo.

Kako bo torej izgledal študij?

Na spletni strani svoje fakultete redno spremljaj novice in obvestila, prav tako bodi pozoren na obvestila, ki jih prejmeš na študentski e-naslov. “Osnovne informacije so na spletni strani UM in na spletnih straneh posameznih fakultet,” pravi rektor in dodaja, “v kolikor pa bi prišlo do odločitev, ki bistveno posežejo v način izvajanja študija na univerzi, pa bomo uporabljali tudi elektronsko pošto.” Informacije lahko najdeš tudi na spletni strani Moja UM.

Če si med srečneži, ki bodo študirali v živo, moraš upoštevati ukrepe, ki jih je za študij predpisal NIJZ. Pomembno je, da ohranjaš varnostno razdaljo (1,5 metra) in v zaprtem prostoru (torej tudi v predavalnici) nosiš masko. V primeru, da ne boš upošteval ukrepov ali boš snel zaščitno masko, tam kjer je obvezna, to predstavlja prekršek. Izvajalec predmeta te lahko odslovi ali pa prekršek označi kot hujšo kršitev, zaradi česar te nato čaka disciplinski postopek.

študij, smernice, COVID-19, UM, Univerza v Mariboru, Zdravko Kačič, ali je treba med predavanji nositi masko, uporaba maske na fakulteti
Na fakultetah bo nošenje maske obvezno. Neupoštevanje ukrepov lahko predstavlja hujšo kršitev, kar lahko vodi v disciplinski postopek.

Vstop v prostore fakultet bo UM evidentirala s pomočjo spletne aplikacije QR-19, s katero boš skeniral QR kodo. Ta proces ne služi kot evidenca prisotnosti študentov za profesorje, ampak je namenjeno lažjemu preprečevanju širjenja okužbe, v primeru da do nje pride.

Med laboratorijskimi, terenskimi, kliničnimi vajami, na seminarjih in med športno vzgojo bo zaradi narave dela in velikosti prostorov upoštevanje ukrepov še posebej pomembno. Pozorno spremljaj navodila profesorjev in svoje fakultete.

Kaj pa, če se epidemiološka slika poslabša ali izboljša?

Rektor UM pravi, da so se fakultete za hibridni model odločile prav zaradi nepredvidljivosti razvoja dogodkov v prihodnje. Študij teče v živo, v prostorih fakultet, kjer je to mogoče, obiskuje pa ga večje ali manjše število študentov. To število lahko fakultete prilagajajo glede na epidemiološko sliko. “V primeru, da pa bo spet prišlo do razglasitve epidemije, pa seveda v celoti preidemo na poučevanje na daljavo,” še dodaja prof. dr. Zdravko Kačič.

Več informacij pa lahko najdeš še v izjavi, ki jo je podal rektor UM.

 

Urška JAKOPIN
Arhiv DOSTOP.si, Unsplash
ikona snemalec Nejc VEHOVEC

Urška Jakopin

Urednica

Sorodni članki

Back to top button