Šport

Na ZOI mladih še zlata in srebrna kolajna v hokeju 3 na 3

Komaj 15-letna slovenska hokejista Tjaš Lesničar in Maks Perčič sta na zimskih olimpijskih igrah mladih v Lozani osvojila kolajni. Najžlahtnejšo, zlato, je osvojil Mariborčan Perčič, srebrna pa je pripadla Radovljičanu Lesničarju. Kolajni sta osvojila kot člana ekip, ki sta se pomerili v finalu turnirja 3 na 3.

Perčič do zlata, Lesničar do srebrne kolajne

Gre za povsem novo disciplino oziroma format tekmovanja mladih hokejistov in hokejistk. Disciplina je doživel premiero prav na ZOI mladih v Lozani. V predtekmovanju se je na ločenih turnirjih fantov in deklet do 16 let merilo po osem ekip. Ekip poimenovanih po osnovnih barvah, v vsaki od ekip je bilo po 13 igralcev iz različnih držav.

Hokej 3 na 3 z ekipami iz nacionalno mešanih moštev hokejistov 40 držav je premiero doživel prav na ZOI mladih v Lozani.

Hokej 3 na 3 se igra kot v pravem hokeju na tri tretjine. Menjave so zelo hitre, kar na eno minuto. Vsaka tretjina je dolga 16 minut, igrišče je precej manjše, naenkrat pa ima lahko vsaka od ekip na ledu tri igralce in vratarja, ki se ne menja. Slovenska hokejista Tjaš Lesničar in Maks Perčič sta bila nasprotnika v finalu, saj sta se oba s svojima ekipama prebila v finalni boj za zlato.

Perčič je kot član ekipe v zelenih dresih, njihovo ime je bilo Green Leafs oziroma Zeleni listi, z 10:4 premagal ekipo v rdečih dresih z imenom Red Rebels oziroma Rdeči uporniki.

Četrto mesto med hokejistkami za Nylaanderjevo

Slovenija je imela svojo predstavnico tudi v malem finalu hokejskega turnirja deklet 3 na 3 za tretje mesto. Štirinajstletna Ptujčanka Arwen Nylaander je s svojo ekipo v rjavih dresih osvojila končno četrto mesto.

Hokejski turnir 3 na 3, sestavljenih iz nacionalno mešanih moštev hokejistov iz 40 držav, je več kot upravičil pričakovanja. Kolajne sicer ne štejejo v nacionalno oziroma državno kvoto. Prvi mladinski olimpijski turnir mešanih ekip v hokeju 3 na 3 do 16 let je potekal pod nevtralno zastavo Mednarodnega olimpijskega komiteja s petimi krogi. Nacionalne barve držav niso bile dovoljene, zastave so bile le na dresih pred imeni hokejistov.

Za mlade slovenske športnike se je sklenil prvi teden nastopov na ZOI mladih. Končali pa so se že nastopi za biatlonce in alpske smučarje, ki so po zaslugi Roka Ažnoha Sloveniji prinesli prvo letošnjo olimpijsko medaljo.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button