Znanost

Na severu Kitajske pristala vesoljska sonda z Luninimi kamninami

Kitajska vesoljska sonda z dvema kilogramoma Luninih vzorcev je pristala v stepi Notranje Mongolije na severu Kitajske. Kitajska je s tem za ZDA in Rusijo postala tretja država sveta, ki ji je uspelo na Zemljo prinesti vzorce z Lune, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sonda vesoljske rakete brez posadke Chang’e 5 je pristala na Zemlji v zgodnjih večernih urah četrtka po lokalnem času. To je prvič v zadnjih 44 letih, da so na Zemljo prišli vzorci z Lune.

V iskanje sonde so se že podali gorski reševalci s helikopterji in vozili, ki so opremljena z močnimi reflektorji. Iskanje otežujejo tema in oster zimski veter s snegom ter temperature več kot minus 20 stopinj Celzija. Poleg tega je sonda zelo majhna v primerjavi s kitajskimi vesoljskimi raketami s posadko.

Prav tako je območje, kjer je pristala sonda 16-krat večje kot običajno. Pri njenem pristanku so namreč uporabili metodo “skokovitega ponovnega vstopa” v Zemljino atmosfero, da bi se izognil prekomerni vročini in poškodbam. Območje pristanka je veliko približno 21.000 kvadratnih kilometrov.

Kitajska načrtuje gradnjo lastne vesoljske postaje

Misija na Luno velja za eno najtežjih v zgodovini kitajskih poletov v vesolje. Kitajska je prva vesoljska država, ki ji je uspelo z manevriranjem robotov nadzorovano pristati brez človeške posadke v orbiti Zemeljskega satelita. Vzletni modul se je po pristanku tudi ponovno povezal s sondo in naložil kamnine z Lune. Misija velja za pomembno pripravo na pristanek na Luni s človeško posadko, ki ga Kitajska načrtuje do konca desetletja.

Znanstveniki z velikim pričakovanjem čakajo na tokratne kamnine z Lune. Te so bistveno mlajše od vseh primerkov ZDA in nekdanje Sovjetske zveze. Preiskave kamnin bi lahko prinesle nova spoznanja o vulkanskih dejavnostih in zgodovini Lune.

Ameriška misija Apollo je zbralo okoli 380 kilogramov kamnin z Lune, Sovjetska zveza v misijah brez posadke okoli 300 gramov.

Chang’e 5 je pristal na Luni na vulkanskem območju, imenovanem po nemškem astronomu Karlu Rümkerju (1788-1862), ki leži v “oceanu neurij”. To območje v zgornjem levem delu lune, obrnjeno proti Zemlji, je staro 1,2 milijarde let. Za Lunine kamnine, ki so jih 60. in 70. letih minulega stoletja zbrale ZDA in Sovjetska zveza, ocenjujejo, da so stare od 3,1 in 4,4 milijarde let.

Z vrnitvijo Chang-e 5 na Zemljo je Kitajska dosegla pomemben mejnik in se pridružila velikim vesoljskim državam.

Kitajska je zastavila ambiciozen vesoljski program, ki v prihodnjih letih predvideva misije na Luno in Mars ter gradnjo lastne vesoljske postaje.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button