Okolje

Petini evropskih ptic v prihodnjih letih grozi izumrtje

Izumrtje grozi skoraj 20 odstotkom evropskih vrst ptic, ugotavlja nemška nevladna organizacija za ohranjanje narave Nabu. Poročilo je pripravila na podlagi raziskave mednarodne naravovarstvene organizacije Birdlife International, ki na svoji spletni strani opozarja, da je na svetu ogrožen obstoj vsake osme vrste ptic.

Na podlagi raziskave se je na rdeči seznam ogroženosti organizacije Birdlife International uvrstilo 110 od 544 vrst ptic, za katere so zbrali podatke. Dodatno je bilo pri 166 vrstah opaziti upad njihovega števila. Najbolj so ogrožene ptice pevke, kot so škrjanci, srakoperji in strnadi. Njihovo število upada zaradi izginjanja njihovega življenjskega okolja in uporabe pesticidov v kmetijstvu.

Nabu (nemška nevladna organizacija za ohranjanje narave) je ob tem izpostavila, da so se domače vrste, kot sta hudourniki in prepelice, po Evropi zelo hitro znašle med ogroženimi pticami. Morske ptice, med njimi tudi beloliska, pa so ogrožene zaradi ribolova in onesnaženosti vode.

Raznovrstnost evropskih ptic sicer še najprej ogrožajo kmetijstvo in gradnja novih stavb. Hkrati pa tudi izkoriščanje morja, slabo gospodarjenje z gozdovi, onesnaževanje in nezakonito ubijanje določenih vrst. Na življenjsko okolje številnih ptic pa vplivajo tudi podnebne spremembe.

Vseeno je spodbuden podatek, da so si nekatere vrste opomogle, tako na rdečem seznamu ogroženosti ni več vodomca.

Seznam je bil sicer oblikovan na podlagi informacij iz 54 držav in regij, pri katerih zbiranju je sodelovalo več tisoč strokovnjakov in prostovoljcev.

STAkrog
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button