Tehnologija

Le nekaj ur po zagonu aplikacije Threads, Musk Meti grozi s tožbo

Ameriški spletni velikan Meta je včeraj zagnal aplikacijo Threads. V prvih sedmih urah njenega delovanja si jo je naložilo več kot 10 milijonov uporabnikov, je sporočil izvršni direktor Mete Mark Zuckerberg. Hkrati pa je lastnik Twitterja Elon Musk le nekaj ur po zagonu nove aplikacije Threads podjetju Meta zagrozil s tožbo.

Threads še ni na voljo v Evropi

Aplikacija je začela delovati v sredo zvečer v ZDA, nato pa še v približno 100 državah, med drugim v Veliki Britaniji, Avstraliji, Kanadi in na Japonskem. Medtem pa uporabnikom v EU zaradi nejasnosti, povezane z evropsko zakonodajo glede izmenjave podatkov, še ni na voljo.

Objava v aplikaciji je omejena na 500 znakov, medtem ko tekmec Twitter omogoča največ 280 znakov. Meta zagotavlja varnost osebnih podatkov, čeprav Threads lahko zbira številne osebne podatke, seznam stikov ter zgodovino iskanja in podatke o nakupih, lokacijah in drugo.

Novo aplikacijo so predstavili kot besedilno različico Metinega Instagrama, ki zagotavlja ločen prostor za posodobitve v realnem času in javne pogovore. Uporabniška izkušnja je podobna mikrobloganju na Twitterju, na voljo so gumbi za všečkanje, ponovno objavo, odgovor ali citiranje teme in števci, ki prikazujejo število všečkov in odgovorov na določeno objavo.

Musk grozi s tožbo

Muskov odvetnik Alex Spiro je Meto obtožil nezakonite zlorabe Twitterjevih poslovnih skrivnosti in druge intelektualne lastnine. Spiro je v pismu Zuckerbergu, ki ga je objavil spletni portal Semafor, zapisal, da je Meta zaposlila več deset nekdanjih zaposlenih v podjetju Twitter, ki so še imeli dostop do strogo zaupnih informacij.

Nova aplikacija želi tekmovati z družbenim omrežjem Twitter. Njen zagon se je zgodil v času, ko se Twitter, odkar ga je oktobra lani prevzel milijarder Elon Musk, sooča s številnimi izzivi. Prevzemu je namreč sledilo prestrukturiranje podjetja, množična odpuščanja, za več funkcij so uvedli naročnino.

Konec prejšnjega tedna je Musk naznanil, da bodo začasno omejili število tvitov, ki jih uporabniki lahko vidijo na dan. Uporabniki, ki plačujejo naročnino, imajo po vmes že nekoliko razrahljanih pogojih dnevno omejitev nastavljeno pri 10.000 objavah na dan, navadni uporabniški računi pri 1000 objavah, novi navadni uporabniški računi pa pri 500 objavah.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button