Šport

Red Bull 400: letalnica pod Poncami ostaja slovenska!

Luka Kovačič je v Planici še tretjič pritekel do zmage na Red Bull 400, tudi tokrat z rekordom! Barbara Trunkelj pa je zmagala drugič. Spet rekordna tudi udeležba.

Tudi sedmi Red Bull 400 v Planici je za nami, letos še kot finale nove serije štirih lokacij 4TITUDE! Tek na letalnico bratov Gorišek je spet pokazal zakaj velja za najzahtevnejšo tovrstno preizkušnjo na svetu. 202 višinska metra vzpona v 400 metrih teka je namreč zalogaj, ki nedvoumno loči najboljše od dobrih.

Planica z 202 višinskima metroma v 400 metrih teka velja za najtežjo preizkušnjo svojega kova.

S štartne linije se je pognalo 1175 tekmovalcev iz 21 držav. Kar je še en nov rekord tega tekmovanja (štartnino jih je sicer plačalo kar 1.228). Tekmovanje je skozi leta preraslo iz športne zabave in nečesa novega, v pravo tekaško dirko, na katerem je vsako leto več tistih, ki se pridejo boriti za čim boljši rezultat.

Z 20 tekmovanji na leto, po vsem svetu, je ta tekaška disciplina že dobila tudi prve specialiste, s serijo 4TITUDE pa še svojo “novoletno” turnejo. Do zmage v Planici je tako nemogoče priti brez resnega treninga, saj je konkurenca v špici na zavidljivo visokem nivoju, zahtevnost proge v dolini pod Poncami pa ne dovoli prevelikih presenečenj.

Med moškimi slavil Kovačič

Z najtežjimi 400 metri na svetu je najhitreje opravil Luka Kovačič. Na vrh letalnice je pritekel s časom 4 minute in 56 sekund. Z današnjo izjemno predstavo je domov odnesel tretjo zaporedno zmago v Planici in za 3 sekunde izboljšal svoj lanski rekord.

Moška finalna dirka se je sicer začela umirjeno, najboljši so taktizirali in tempa niso dvigovali, dokler se vrsta ni raztegnila. Kovačič je takrat potegnil, sledil pa mu je Avstrijec Jakob Mayer, sicer zmagovalec vseh treh predhodnih tekmovanj v seriji 4TITUDE Challenge. Luka mu na domačem terenu do četrte zmage ni pustil in tekmo rutinirano peljal do vrha, Avstrijcu pa niti za trenutek ni pustil preblizu. Na tretjem mestu smo videli boj med Slovencema Simonom Aličem in Andrejem Koželjem. Boljši je bil slednji.

Tri Slovenke v boju za zmago

Pri ženskah smo videli boj za vrh med tremi Slovenkami. Najboljša je bila na koncu Barbara Trunkelj, ki je tako ponovila lansko zmago, tokrat še bližje rekordu Italjanke Valentine Belotti (6:20). Za njim je letos zaostala le še 4 sekunde. Druga je bila Tea Femc in tretja Mojca Koligar.

Med poklicnimi štafetami so slavili v gasilski ekipi z imenom FCC 1 (Domen Pavlič, Žan Koncilja, Bojan Dabižljevič, Sebastjan Vovko), pri mešanih štafetah so bili najboljši Miha Dolar, Lea Holc, Žiga Špelič, Anže Čufar, pri moških pa Rok Lapornik, Mario Jelaš, Nik Bračič, Timon Brunšek.

V seriji 4TITUDE Challenge je bil v skupnem seštevku na koncu pričakovano najboljši moški Jakob Mayer, 2-krat prvi in dvakrat drugi, pri ženskah pa Martina Wernig, ki je tekmovala v dolini Fiemme, v Bischofshofnu in v Planici. Oba Avstrijca sta potrdila, da je planiška tekma najtežja od vseh.

 

 Red Bull
Jure Makovec / Red Bull Content Pool

 

Sorodni članki

Back to top button