Življenjski slogZnanost

Kontaktne leče velik vir onesnaževanja

Jih nosiš? Kako jih odvržeš, ko niso več uporabne?

Kontaktne leče, ki jih uporabniki odvržejo v straniščno školjko ali odplaknejo v umivalniku, so velik vir onesnaževanja oceanov z mikroplastiko, so opozorili raziskovalci.

Količina plastičnih odpadkov, ki nastane zaradi leč in njihove embalaže, je samo v ZDA enaka 400 milijonom zobnih ščetk letno, so raziskovalci z univerze v Arizoni opisali svoje odkritje za konferenco ameriškega kemičnega združenja v Bostonu.

Eden od sodelujočih raziskovalcev Rolf Halden, ki je sam večino odraslega življenja nosil kontaktne leče, se je spraševal, kaj se zgodi z lečami, ko niso več uporabne. In tako so se lotili študije.

V ZDA okoli 45 milijona ljudi nosi kontaktne leče, kar je najmanj 13 milijard leč letno. Glede na anketo pa kar 15 do 20 odstotkov teh oseb leče splakne v odtok.

Raziskovalci so nato sledili poti, ki jo opravijo te leče. Ko pristanejo v odpadnih vodah in v čistilnih napravah, leče sicer razpadejo, a se ne razkrojijo. Te delce pa nato odplakne v oceane in morja, kjer jih lahko ribe in plankton zamenjajo za hrano. Tako pa se po prehranski verigi lahko prebijejo spet vse nazaj do človeka.

Raziskovalci upajo, da bodo s to študijo pripomogli k osveščanju o problemu. Halden je dejal, da se mnogi niti ne zavedajo, kako nevarno je splakovanje leč v odtok. Med drugim so še odkrili le enega proizvajalca leč, ki je na embalaži podal navodila, kako se jih odvrže. »Ne jih splakniti. Odvrzite jih v smeti ali jih reciklirajte,« je dodal Halden.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGSTA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button