Življenjski slog

Zakaj vsi hipsterji izgledajo enako?

Ljudje, ki se trudijo izgledati nevsakdanje, so pogosto podobnega videza.

Zakaj so nekonformisti nagnjeni k temu, da izgledajo in se obnašajo kot ostali nekonformisti?

Predvsem v zahodni družbi ima biti »del črede« negativen prizvok. Ljudje, še posebej v mladosti, se raje dojemamo kot unikatne, drugačne, takšne, ki ne gredo s tokom, temveč poiščejo svojo pot – a kaj, ko ta pri večini nekonformistov izgleda precej podobno. Pojav, znan tudi pod imenom hipster efekt, je raziskoval tudi matematik Jonathan Touboul iz bostonske univerze Brandeis.

 

Touboulov model: kako skozi čas vsi hipsterji postanejo del mainstream trendov

Hipster z brado in očali
Mainstream ali hipster? Ko mine dovolj časa, se vlogi znotraj družbe zamenjata.

V raziskavi, objavljeni v reviji Technology Review, je raziskoval nenavadno pravilo, ki pravi, da ljudje v iskanju drugačnega odkrivajo podobne poti in na koncu končajo podobni ostalim na tej poti. Čeprav ljudje spoznavamo nove stile (npr. oblačenja) na različne načine, naj bo skozi nadobudno spremljanje modnih smernic ali pa naključno zaznavo oblek v izložbah, pa jih prej ali slej vsi spoznamo.

Touboul je z namenom opazovanja tega pojava razvil preprost model, v katerem lahko posameznik pripada le eno izmed sledečega: mainstream ali hipster. Čeprav pripadniki obeh skupin skozi čas pokažejo različne vedenjske vzorce, pa prej ko slej pride do sinhronizacije znotraj skupine, občasno pa tudi do popolne zamenjave skupin. Če je na splošno priljubljeno britje brade, si bodo pripadniki  skupine hipsterjev eden za drugim začeli puščati brado. Ko trend, začet med hipsterji, prevzame dovolj posameznikov, začenja počasi postajati tudi del mainstream skupine in vlogi se obrneta.

 

Ne le med hipsterji, tudi na borzi se dogaja podobno

Hipster odsev
Ironično imamo ljudje pogosto podobne ideje o tem, kaj je drugačno.

S Touboulovim modelom lahko opišemo tudi druge pojave, v katerih se manjšina z odklonskim vedenjem odloči obnašati drugače kot večina, s čimer skozi čas poenoti svoje početje. Nepričakovan primer, ki ga navede, je borza, kjer se investitorji pogosto odločijo početi v nasprotju z večino.

 

 DOSTOP.si / KA
 splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button