Šport

Ob meji dveh ur padel tudi ženski maratonski rekord

Le dan potem, ko je kenijski atlet Eliud Kipchoge na Dunaju kot prvi Zemljan maraton pretekel v manj kot dveh urah, je v Chicagu padel še svetovni rekord med ženskami. Njegova rojakinja Brigid Kosgei je maraton po ulicah vetrovnega mesta pretekla v času 2:14:4.

Kenijka rekord izboljšala za več kot minuto

Petindvajsetletna Kenijka Brigid Kosgei je s časom 2 ur 14 minut in 4 sekund za več kot minuto izboljšala prejšnjo rekordno znamko Angležinje Paule Radcliffe iz Londona 2003 (2:15:25).

Kipchoge je maratonsko razdaljo premagal s časom 1:59:40. Kar je dve minuti bolje od uradnega svetovnega rekorda, ki ga je lani postavil kar sam.

Kosgeijeva je tekmice prehitela za več kot pet minut. Letos je že zmagala v Londonu, hkrati pa je tudi lastnica najhitrejšega časa na polmaratonu – 1:04:28.

Prvi Zemljan, ki je maraton pretekel v manj kot dveh urah

Eliud Kipchoge je tokrat že drugič poskušal preseči magično mejo dveh ur. Pred dvema letoma mu je zmanjkalo 25 sekund. Vendar dosežek ni obveljal kot svetovni rekord v maratonu, saj so se narekovalci ritma izmenjavali. V drugo mu je uspelo, saj je na Dunaju maratonsko razdaljo pretekel v eni uri, 59 minutah, 40 sekundah in dveh stotinkah.

Vendar pa tudi tokratni uspešen poskus ne bo uradno priznan svetovn maratonski rekord. Kipchonge ni tekmoval na uradni tekmi, saj je bila proga posebej postavljena in prilagojena, prav tako mu je ritem narekovalo 41 “zajcev”, vrhunskih dolgo in srednjeprogašev, ki so se načrtno izmenjavali. Ves čas so bili ob njem postavljeni v posebni formaciji, s tem pa je bil tekač tudi zaščiten pred morebitnim vetrom.

Vremenske razmere so bile za Kipchogejev tek idealne, narekovalci ritma so odlično opravili svojo nalogo, dodatno spodbudo pa so Kenijcu dali tudi gledalci ob progi, ki so z navdušenjem spremljali zgodovinski tek. Kipchoge sicer drži tudi uradni moški svetovni rekord, saj je 16. septembra 2018 ravninski berlinski maraton pretekel s časom 2:01:39.

 

 STA
 Pixabay

 

Sorodni članki

Back to top button