Zdravje

Prehranska dopolnila 101: katera zares potrebuješ?

Z zimskim mrazom nas večina začne razmišljati o načinih, kako okrepiti svoje zdravje. Če se želimo izogniti pogostim sezonskim boleznim, kot sta gripa in prehlad, je namreč dobro, da imamo krepak imunski sistem. K temu pa lahko pripomoremo tudi z uživanjem prehranskih dopolnil.

Velik del krepitve zdravja in imunskega sistema predstavlja dovolj spanja, čim manj stresa in uživanje primerne hrane. Ker na tem področju govorimo o hranilnih snoveh, tukaj nastopijo tudi prehranska dopolnila. Teh je na trgu na stotine, preveri pa čemu koristijo katera in kje lahko ta hranila najdeš tudi v hrani.

Vitamin A

Vitamin A je bistvenega pomena za vid in ohranjanje zdrave kože v primeru težav, kot so akne in ekcemi. Najbogatejši vir vitamina je ribje olje iz jeter, najdemo pa ga tudi v mlečnih izdelkih, kot so margarina, maslo in polnomastno mleko.

Folna kislina

Folna kislina je potrebna za tvorbo krvnih celic, za zaščito živčnega sistema in preprečevanje okvar hrbtenice ploda v zgodnji nosečnosti. Redno pa naj bi jo jemale vse ženske v rodni dobi. Najdemo jo v rdečem mesu, jetrih, školjkah, jajčnih rumenjakih, mlečnih izdelkih, polnozrnatih žitaricah in stročnicah.

Prehransko dopolnilo, zdravje, imunski sistem, hranila, vitamin A, železo, vitamini B, vitamin D
Folno kislino običajno uživajo nosečnice, njena aktivna sestavina pa se imenuje folat.

Magnezij

Magnezij je izjemno pomemben za delovanje živčnega sistema in zdravje mišic, kosti in zob. Omilil pa bi naj tudi simptome tesnobe. Splošno pomanjkanje magnezija v prehrani je povezano s številnimi sodobnimi težavami, vključno s slabim spanjem, stresom in splošnim občutkom utrujenosti.

Ker se magnezij slabše absorbira, ga moraš nadomeščati v ustrezni obliki, v hrani pa ga najdemo v vsej zeleni zelenjavi.

Železo

Železo je zelo pomembno za proizvodnjo hemoglobina, ki je nosilec kisika v rdečih krvnih celicah. Potrebno pa je tudi za proizvodnjo hormonov. Pomanjkanje železa velikokrat doleti ženske v rodni dobi, predvsem tiste z močnimi menstruacijami. Ker mnogi dodatki železa povzročajo zaprtje, se je najbolje odločiti za prehranska dopolnila v obliki spreja. V hrani se železo nahaja v špinači, rdečem mesu, oreščkih in polnozrnatih žitih.

Selen

Selen je mineral, ki naše celice ščiti pred poškodbami, pomemben pa je tudi za delovanje hormonov ščitnice. Na dan naj bi ga zaužili 200µg. Najdemo ga v ribah in brazilskih oreščkih.

Prehransko dopolnilo, zdravje, imunski sistem, hranila, vitamin A, železo, vitamini B, vitamin D
Selen najdemo v ribah in brazilskih oreščkih.

Omega olja

Omega olja podpirajo zdravo raven holesterola, krepijo imunski sistem in razpoloženje. Omega olja vsebujejo esencialne maščobne kisline, imenovane omega 3, 6 in 9. Običajno nam primanjkuje olja omega 3. Tega najdemo v mastnih ribah, kot so skuša, sardele, losos in postrv.

Vitamin C

Vitamin C krepi imunski sistem, prav tako pa aktivno ščiti naše celice in ohranja zdrave kosti, tkiva in organe. Večini odrasle populacije ga primanjkuje, saj lažno verjamemo, da ga s prehrano dobimo dovolj. Kot zanimivost – z vitaminom C se ne moremo predozirati, saj se presežek iz telesa izloči z urinom. V hrani ga najdemo v pomarančah, čiliju, papriki, ohrovtu, cvetači, brokoliju, mangu, jagodah, kiviju in ananasu.

Vitamini B

Vitamini B so skupina 8 vitaminov, ki delujejo sinergično in zagotavljajo številne koristi za celotno delovanje telesa. Predvsem pomagajo pri zaščiti živčnega sistema in so tako zelo primerni za tiste, ki so pod stresom. Najbolje jih je jemati v kombinaciji z vitaminom C, ki poveča njihovo učinkovitost.

Vitamine B najdemo v praktično vseh vrstah hrane. Žita, polnozrnate žitarice in fižol so dober vir vitaminov B1, B2 in B3. Zelena listnata zelenjava zagotavlja B2 in B9, jajca B7 in B12, piščanec B3, B6 in B12, oreščki B3 in B9 ter banane B6 in B7.

Vitamin D

O vsesplošnem pomanjkanju vitamina D čivkajo že ptički na vejah, ta pa je nujen za zdrave zobe, kosti in lase. Vsaj v zimskih mesecih bi ga praviloma morali nadomeščati, smiselno pa bi bilo tudi, da redno spremljamo ravni vitamina D v naši krvi. V hrani ga najdemo v vseh polnomastnih mlečnih izdelkih, mastnih ribah in jajčnih rumenjakih, proizvajamo pa ga tudi z izpostavljenostjo naravni sončni svetlobi.

Prehransko dopolnilo, zdravje, imunski sistem, hranila, vitamin A, železo, vitamini B, vitamin D
Največ vitamina D dobimo z izpostavljanjem soncu, ravni v naši krvi pa bi morali preverjati s krvnimi preiskavami.

Cink

Cink pomaga ohranjati zdravo kožo, lase in nohte in praktično vzdržuje dobrobit celotnega telesa. Najdemo ga v rdečem mesu, jetrih, školjkah, mlečnih izdelkih, polnozrnatih žitaricah in stročnicah.

Vitamin E

Vitamin E deluje kot antioksidant in izkazuje nekatere lastnosti redčenja krvi, ki pomagajo pri zaščiti srčno-žilnega sistema. Nahaja se v rastlinskih oljih, oreščkih in semenih.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button