IzobraževanjePotovanje

Kako v času študija podoživeti tujino?

Študentom so v času študija ponujene številne možnosti nabiranja dodatnih izkušenj v drugih državah. Od študijskih izmenjav in praks, do poletnega dela in kratkih izobraževalnih tečajev.

Oddelek za mednarodno sodelovanje Študentske organizacije Univerze v Mariboru (ŠOUM) pripravlja dogodek »Kako v Tujino?!«, s katerim želi študentom predstaviti številne možnosti študija, praks, dela in drugih vrst neformalnega izobraževanja v tujini. Študenti bodo informacije prejeli v sredo, 21. novembra, v Študentskem kulturno – prireditvenem centru ŠTUK.

V času študija vedno več študentov išče različne poti, ki vodijo k nabiranju izkušenj v tujini. Ne gre več le za študijske izmenjave, kajti mladi se vse pogosteje pogumno odločajo pridobiti čim več praktičnega znanja ter izkušenj v drugih državah, kar jim kasneje koristi pri grajenju kariere v Sloveniji ali celo izven naših meja.

Katja Ošlak, sekretarka Oddelka za mednarodno sodelovanje ŠOUM: »Študentom želimo predstaviti ter približati širok spekter možnosti, ki jih lahko koristijo v času študija. Izkušnje iz tujine ti prinesejo marsikaj – od novih znanj in prijateljstev, do prepotrebnih izkušenj samostojnosti ter neodvisnosti od staršev.«

Na dogodku »Kako v tujino?!«, ki se bo odvil v sredo, 21. novembra 2018, s pričetkom ob 17. uri v prostorih mariborskega Štuka, se bodo študentom predstavila številna mednarodna društva in organizacije. Predvsem pa bodo v ospredju študenti, in sicer tisti, ki že imajo izkušnje z različnimi oblikami obiska drugih držav in bodo svoje občutke ter nasvete delili med sovrstnike, ki se za tovrstno dejanje šele odločajo.

Na dogodku bo študentom svojo izkušnjo delila tudi Vita Vuk: »Svojo Erasmus+ izkušnjo sem doživela v španski Málagi in odločitev zanjo je bila ena najboljših doslej. Nova znanja, prijatelji, potovanja … ni področja, na katerem nisem nečesa pridobila. Že razmišljam o prihodnji destinaciji!«

Uroš Kline, vodja mednarodne pisarne Univerze v Mariboru (UM): »Število mariborskih študentov, ki odidejo v tujino preko Erasmus mobilnosti, že nekaj let vrti okoli številke 250 na študijsko leto. Med najbolj priljubljenimi destinacijami ostajajo Nemčija, Avstrija, Španija, Portugalska in Češka. V študijskem letu 2018/2019 so se Erasmus štipendije v povprečju povečale za 50,00 evrov.«

Pridi in spoznaj možnosti, ki ti jih nudi tujina.

Medtem ko bi si želeli, da se slovenski študenti v večji meri odločajo za odhod v tujino, pa po drugi strani veseli podatek, da se vedno več študentov odloči za izmenjavo v Slovenijo. Po podatkih mednarodne pisarne UM je v prvem semestru študijskega leta 2018/2019 na UM okoli 500 tujih študentov.

::::::::::::::::::::::::::::::::

Natečaj »Študent vandra«

ŠOUM je v aktualnem študijskem letu odprla tudi natečaj »Študent vandra«, s katerim nagovarjajo vse študente, ki so v časi študija kakorkoli obiskali tujino (izmenjava, praksa, delo, poletne šole …), da svojo izkušnjo spišejo v potopisni članek in ga delijo z ostalimi študenti.

Rok za oddajo izkušenj je 17. december 2018, najboljši potopisni članki pa bodo tudi nagrajeni. Dodatne informacije o možnostih obiska tujine v času študija so zbrane na spletni strani »Študentskega mednarodnega informacijskega centra« www.smic.si.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGŠOUM
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button