Šport

V boj proti prirejanju športnih tekmovanj in nezakonitih stav

Po ocenah strokovnjakov se na ilegalnih trgih iger na srečo letno obrne prek 500 milijard evrov, Slovenija pa ni izjema pri tovrstnih pojavih. Zato se tudi pri nas obeta ustanovitev nacionalnega središča za preprečevanje prirejanja športnih tekmovanj in integritete v športu.

Aktivnosti potekajo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. V pripravi je tudi zakon o spremembah in dopolnitvah Kazenskega zakonika Slovenije, kar je pravzaprav temelj, saj brez natančno predpisanih zakonskih postopkov tovrstnega kriminala včasih niti ni mogoče učinkovito preganjati.

Prirejanje rezultatov in nezakonite stave so del vsakega športa, tudi npr. tenisa.

Že v začetku prihodnjega leta želijo oblikovati telo za boj proti prirejanju športnih tekmovanj. Ustanovljen bo projektni svet, vključiti pa želijo čim več športnih zvez. Tudi posamičnih, saj je npr. tudi v tenisu to zelo pogost pojav. V pripravi bo sodelovala tudi Nogometna zveze Slovenije, ki ima s tem največ izkušenj.

(Zakonite) Stave so del športa

V svetu športa velja pravilo, da sodelujoči na posameznem dogodku, športniki in druge uradne osebe, ne smejo sodelovati v stavah. V zadnji raziskavi nevladne organizacije Transparency International Slovenija je 105 nogometnih igralcev in sodnikov prve lige zatrdilo, da je majhna verjetnost, da bi bili kdaj vpleteni prepovedane stave. Kljub temu jih slaba petina stavi na zakonitih stavah, sicer ne na tekme, v katerih so sami vpleteni.

Na dogovarjanje in prirejanje izidov mnogokrat vplivajo finančne težave klubov ali športnikov. Klubi ali zveze se dogovorijo za prirejen rezultat z ilegalnimi stavami, velikokrat to storijo zgolj za prvi polčas, nato pa tekma poteka nemoteno. Obstajajo tudi primeri, ko mladoletni športniki podpišejo pogodbe s spornimi menedžerji. Športnika poslej mnogokrat izsiljujejo, pogosto pa so zato tarče tudi njihove družine.

Potrebne so zakonodajne spremembe

Odkrivanje ilegalnih stav je težko, saj marsičesa ni mogoče sodno preganjati. Velikokrat gre za prirejanje rezultatov med manjšimi klubi, kjer policija nima pristojnosti. Prav zato je treba sprejeti ustrezno zakonodajo, da bo to mogoče preiskovati in kaznovati, kot je bilo to že v primeru dopinga.

Pri nas je Olimpijski komite Slovenije že vzpostavil sistem anonimnih prijav Žvižgavka. Pri tem je zelo pomembna zaščita prijaviteljev, ki so deležni pritiskov, odpovedujejo jim delavna razmerja, mnogim kriminalne združbe grozijo s fizičnimi posledicami in tudi smrtjo.

Trg nezakonitih stav cveti.

Evropska unija pred nekaj tedni sprejela obvezo za članice, da sprejmejo najmanj minimalne ravni zaščite za prijavitelje kaznivih dejanj, pri tem gre za splošne določbe, ki pa jih je moč uporabiti tudi v športu.

Ohlapna zakonodaja sicer še vedno omogoča kriminalnim združbam, da delujejo v nenadzorovanem črnem delu interneta. V davčnih oazah tako obračajo milijarde.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button