Življenjski slog

Mobilne aplikacije za zmenke ne uničujejo ljubezni

Mobilne aplikacije za zmenke ne uničujejo ljubezni, so ugotovili švicarski znanstveniki. Uporabniki tovrstnih aplikacij so namreč bolj naklonjeni bivanju skupaj s partnerjem in temu, da bi imeli otroke. Te ugotovitve so po mnenju avtorjev študije še posebej spodbudne v času omejitev druženja zaradi covida-19.

Mobilne aplikacije so močno spremenile način srečevanja ljudi po svetu, v številnih državah pa postajajo najpogostejši način iskanja partnerja. Na tradicionalnih spletnih straneh je za iskanje ljubezni bilo treba podrobno opisati svoje lastnosti. Sodobne aplikacije za zmenke, kot sta Tinder in Grindr, večinoma temeljijo na ocenjevanju fotografij.

To je okrepilo skrbi o vplivu na to, kako vzpostavljamo ljubezenske odnose in trajne zveze. Večina medijev po besedah raziskovalke z ženevske univerze Gine Potarca trdi, da imajo aplikacije negativne posledice na kakovost odnosov. “Vendar pa zaenkrat ni nobenih dokazov za to,” je povedala po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Za študijo so uporabili raziskavo o družinah, ki jo je leta 2018 izvedel švicarski statistični urad. Analizirali so odgovore več kot 3000 ljudi, ki so bili v zvezi in so partnerja našli v zadnjem desetletju.

Študija univerze v Ženevi je pokazala, da so pari, ki so se spoznali prek aplikacije, bolj naklonjeni skupnemu bivanju kot tisti, ki so se spoznali v živo. Prvi so izražali tudi večjo naklonjenost temu, da bi imeli otroke.

Raven zadovoljstva z odnosom pa je bila pri obeh skupinah enaka, so še ugotovili v študiji, objavljeni v znanstveni reviji PLOS ONE.

Potarca je povedala, da so te ugotovitve še posebej spodbudne v luči trenutnih razmer zaradi pandemije covida-19, ko številni ne morejo hoditi na zmenke v živo.

 

 KrogSTA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button