Novice

Ruska invazija na Ukrajino, leto kasneje: otvoritev razstave in okrogla miza

Mineva leto dni, odkar se je pričela vojna v Ukrajini. Leto dni, leto dogodkov, tudi leto dezinformacij. Kje leži resnica, kako se lotiti diskurza in kje se je znašla Ukrajina leto kasneje, smo izvedeli na dogodku v UKC Maribor.

V svetu dezinformacij je pomembno, da je resnica tista, ki na koncu prevlada. Tako nekako je dogodek otvoril ambasador Ukrajine v Sloveniji Andriy Taran, ki je z video nagovorom pozdravil zbrane v Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM). Vojna, ki jo je pričela ruska invazija na Ukrajino 24. februarja 2022 še vedno odmeva, leto dni kasneje.

Kje stojimo leto kasneje?

Ukrajina. Kje stojimo leto kasneje? Kje stoji njena nasprotnica Rusija in kam so Evropo pripeljale sankcije zoper nje? O vsem tem je bilo mogoče razpravljati v UKM, kjer so obeležili prvo “obletnico” začetka vojne med Rusijo in Ukrajino. Kot posebni gostje so se v razpravo vključili dr. Jerneja Jug Jerše, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, Klara Širovnik, novinarka časnika Večer, Matej Povše, svobodni fotoreporter in fotograf ter Bartolo Lampret, upokojeni piarovec in bivši pripadnik posebne enote milice v času osamosvojitvene vojne. Razpravo je moderiral Matija Stepišnik, odgovorni urednik časnika Večer, potekala pa je v sodelovanju z EUROPE DIRECT Podravje, ki deluje pod okriljem Zavoda PIP, in časnikom Večer.

Dogodek se je pričel z nagovorom ukrajinskega ambasadorja v Sloveniji, Andriya Tarana.

Iz prvih vrst

Klara Širovnik je kot novinarka imela priložnost, da obišče Ukrajino in njene ljudi. Predvsem je poudarila, da so Ukrajinci narod, ki si ne želi našega usmiljenja. Predvsem potrebujejo našo podporo. “Te ljudi opazuješ z res odprtimi očmi, a ne jokavo.”

Fotograf in fotoreporter Matej Povše je prav tako imel priložnost obiskati Ukrajino, a svojo izkušnjo opisuje malce drugače. Sebe ne opisuje kot vojnega fotografa ampak kot fotografa, ki fotografira tudi vojno. S pomočjo fotografije pa da ljudem vpogled v vojno, ki ga sicer morda ne bi imeli. Njegovo razstavo si je vse do torka, 21. marca 2023 mogoče ogledati v pritličju UKM.

Razstavo Mateja Povšeta si je mogoče ogledati vse do torka, 21. 3. 2023.

Onstran meja

Bartolo Lampret je v razpravi deloval kot utež, ki je pogled prevesila tudi na rusko stran. Kaj je zares spodbudilo začetek vojne in kaj verjeti v medijih, ko pa nimamo vpogleda v ruske? In seveda, kako iz njih izluščiti čisto propagando in dejansko stanje. Hkrati pa je tudi zagovornik stališča, da bi se Evropska unija “enostavno” morala pogovoriti z Rusijo o tem, kako nadaljevati.

Njemu v protiutež pa je delovala dr. Jerneja Jug Jerše. Predstavila je posledice sankcij Evropske unije nad Rusijo in katere bi EU še lahko sprejela. Pri tem je omenila tudi, kako hitro so si bili evropski politiki – kar se v zgodovini ne zgodi pogosto – enotni in složni glede stališča zoper vojne. Poudarila je tudi, da je trenutno stanje evropskega gospodarstva posledica, ki jo moramo sprejeti, če želimo, da zavlada mir.

Dogodka se je udeležilo tudi večje število dijakov, ki so imeli priložnost sodelovati v razpravi. To so seveda tudi izkoristili.

Leto dni kasneje je tako tematike Ruske invazije nad Ukrajino še vedno aktualna, videti pa je, da vojna ne pojenja. Zato je še vedno pomemno, kako v diskusiji do nje pristopamo in kje pravzaprav res leži resnica.

Marina BAJIĆ
Marina BAJIĆ

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button