Zabava

Novo šolsko leto: vodnik po Mariboru za fazane in stare mačke

Minile so poletne počitnice in za osnovnošolce in dijake se je začelo novo šolsko leto. S tem prihaja vrsta obveznosti, ob rednem opravljanju šolskih dejavnosti pa ne pozabi na obšolsko dogajanje. Preberi nekaj nasvetov, ki so ti lahko smernice za vzpostavitev uspešnega in zabavnega urnika prihodnjega šolskega leta.

Večkrat slišimo, da se v Mariboru nič ne dogaja. Realnost pa je drugačna – vsak, ki je željan dogajanja, ga lahko tudi najde. Novo šolsko leto je popolna priložnost, da se tudi ti vključiš v dogajanje in pripomoreš k živahnemu utripu našega lepega univerzitetnega mesta. Praktično vse informacije, ki jih potrebuješ, lahko najdeš na spletu, da ti zadevo olajšamo, pa ti predlagamo nekaj aktivnosti.

Kje “pijačkati”?

Vsak šolski dan ponuja vrsto priložnosti za kavo ali sok s sošolci ali prijatelji. Kavico si lahko privoščiš pred šolo, med malico ali pa kar po pouku. V bližini vseh srednjih šol se nahaja več kavarn. Sčasoma boš ugotovil, kje tebi in tvoji družbi “pijačkanje” najbolje ustreza. Kot bi trenil, boš verjetno že kmalu vedel, kje kuhajo najboljšo kavo in kje so natakarji najbolj prijazni. Če želiš poskusiti nekaj posebnega, pa ti predlagamo, da si privoščiš očem zelo prijeten pink latte, ki ga ponujajo v lokalu Alexander bistro na Glavnem trgu.

Pink latte – izjemno primeren za objavo na tvojem Instagram profilu (vir).

Kje potešiti lakoto?

Vsi dobro vemo, kako naporna je lahko včasih šola. Z vsemi problemi pa se je lažje spopasti s polnim želodcem. Če potrebuješ hitro malico, lahko izbiraš med vrsto pekarn. Preveri pa tudi možnosti, ki ti jih ponujajo na tvoji šoli. Velikokrat je za dober obrok potreben samo sprehod do šolske jedilnice. Na dneve, ko si želiš nekaj drugačnega, pa si lahko privoščiš pico v La Cantini Center. Če želiš po tvojih željah narejen sendvič ali vrsto ostalih sveže narejenih dobrot, obišči Fresh 4 life na Vetrinjski ali Eat Smart v neposredni bližini III. gimnazije, SERŠ-a in FERI-ja.

Kje najti miren prostor za učenje?

Če iščeš primeren kraj za učenje, je najboljša izbira zagotovo Univerzitetna knjižnica Maribor. Tam se lahko, če si še mladoleten, včlaniš kar zastonj. V UKM-u lahko izbiraš med Turnerjevo čitalnico, Veliko čitalnico in čitalnico ČUK, ki je odprta tudi v večernih urah. Tam lahko svoje možgančke v miru treniraš vsak dan med ponedeljkom in soboto med 12. in 24. uro, ob nedeljah pa od 18. do 24. ure.

novo šolsko leto, Maribor, šola, dogajanje
Učenje je lažje v družbi, če se učiš v knjižnici pa ne pozabi na upoštevanje hišnega reda.

Kaj početi po šoli?

Obšolske dejavnosti so izjemno pomembne, saj se skozi njih učiš nove stvari, predvsem pa spoznavaš ljudi, ki lahko postanejo zares dobri prijatelji. Ko se začne novo šolsko leto, se začnejo tudi vpisi v plesne šole (npr. Plesna šola Sebastian in Plesna šola Vibe), začenjajo se posamezne in skupinske vadbe (lahko preveriš ponudbo Vadbenega centra PYA), odločiš pa še lahko tudi za začetni tečaj znakovnega jezika. Ne pozabi na možnosti prostovoljstva – razmisli o obiskovanju ostarelih v lokalnem domu za ostarele ali o sprehajanju kužkov v zavetišču za živali.

Prav tako je september čas, ko se lahko odločiš za abonma, ki ti omogoča ogled gledaliških predstav po zelo ugodni ceni. Preveri ponudbo abonmajev na spletni strani SNG Maribor in Narodni dom Maribor. Lahko pa izbereš tudi Mednarodni abonma mariborskih organizacij (MAMO).

Kje bo dogajalo?

Pred začetkom učenja in obdobjem pomembnejših preizkusov znanja pa imaš seveda še nekaj prostega časa za zabavo. S septembrom se ponovno začenja čas, ko Maribor po poletju zaživi. Poglejmo, kaj se bo dogajalo preden mesto ponovno “okupirajo” študenti.

Že ta petek se bo na Štuku odvijal tradicionalni Back to school PENA party, isti dan bo v obnovljeni Pisarni koncert skupine The Takover, v Minoritskem samostanu pa BOOM Mariborski rock festival. Dan kasneje, v soboto, bo na Trgu Leona Štuklja Europarkov rojstnodnevni koncert z Janom Plestenjakom in Modrijani. Sicer pa je dogajanje vsak dan živo na Poštni ulici, kjer lahko izbiraš med vrsto lokalov z raznoliko ponudbo.

novo šolsko leto, Maribor, šola, dogajanje
Dijaška skupnost Maribor vabi na tradicionalen PENA Party (vir).

Izkoristi čas za stvari, ki ti največ pomenijo, pa naj bo to šport, zabava ali druženje s prijatelji. Naj bo to šolsko leto najboljše do zdaj!

 

 Sara VOCOVNIK
 Pixabay, Facebook

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button