Zdravje

Defibrilatorji so nameščeni v vseh naseljih Študentskih domov UM

Kako pomembno je znanje prve pomoči, je verjetno znano vsem. Pomembno pa je tudi, da se v primernem trenutku spomnimo na defibrilator. Z letom 2022 so defibrilatorji nameščeni tudi v vseh študentskih naseljih UM.

V slovensko mrežo AED (Avtomatic External Defibrilator) so se tik pred novoletnimi prazniki vpisali tudi Študentski domovi Maribor. V vsako naselje so namestili po en defibrilator Defibtech LIFELINE AED. Vsi defibrilatorji so nameščeni v zunanjih omaricah in so javno dostopni.

AED so nameščeni na fasadah študentskih domov na vidnih mestih. In sicer:

  • v naselju Gosposvetska – pri vhodu v Dom 7,
  • v naselju Tyrševa – pri vhodu v Dom 2,
  • v naselju Lent – pri uvozu v garažno hišo (nasproti vhoda v Pristan),
  • v naselju Smetanova – pri vhodu v referat,
  • v naselju Quadro – pri vhodu s strani kavarne.

Nudenje prve pomoči poškodovancu ali bolnemu je dolžnost vsakega posameznika. V primeru nenadnega srčnega zastoja vsaka zamujena minuta pred defibrilacijo zm​anjša možnost preživetja za 10 – 12 %. Uporaba AED omogoča defibrilacijo veliko minut pred prihodom reševalcev.

Defibrilator lahko uporabi vsak. Kako?

Defibrilatorji, ki so nameščeni v študentskih naseljih, so namenjeni laikom in so procesno vodene elektronske naprave. Uporaba je zelo p​reprosta: odpremo vrata omarice, vzamemo napravo, jo vključimo s pritiskom na zeleni gumb in sledimo zvočnim navodilom. Naprava sama prepozna motnjo srčnega ritma, preračuna in predvidi šok ter se sama napolni. Šok sprožimo s pritiskom na rdečo tipko.​

Defibrilatorji se nahajajo po vsej Sloveniji. Kje je najbližji, lahko preveriš tukaj ali preko aplikacije iHELP.

UM
UM

Sorodni članki

Back to top button