Izobraževanje

Poziv študentskih predstavnikov Univerze v Mariboru vladi

Študentski predstavniki Univerze v Mariboru so Vlado RS pozvali k poenotenju pogojev za dostop do storitev za študente.

Študentski predstavniki Univerze v Mariboru so v sklopu sej Študentskega sveta Univerze v Mariboru razpravljali o začetku študijskega leta ter izpolnjevanju pogojev PCT.  Študentski predstavniki Univerze v Mariboru so že večkrat izrazili, da se zavedajo resnosti razmer v trenutnem času epidemije ter razumejo težnjo po izpolnjevanju PCT pogojev. Vendar se na vlado obračajo, ker jih skrbi neenotnost pogojev za dostop do storitev.

11. septembra 2021 je bil v Uradnem listu RS objavljen Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Z njim se predpisuje uporabo različnih metod testiranja za dostop do izobraževanja, opravljanja dela ter dostop do storitev.

Dostop do študija je omejen

Za študente, ki ne izpolnjujejo pogoja prebolevnosti in cepljenja, za dostop do izobraževanja v živo ter opravljanja študentskega dela zadostuje uporaba presejalnih testov za samotestiranje. Kljub temu pa se morajo ti študentje za dostop do ostalih storitev (npr. javni potniški promet in prehranjevanje v restavracijah) večkrat tedensko testirati na za to namenjenih točkah. Študenti izražajo skrb nad navedenim, saj se študent z negativnim testom za samotestiranje lahko udeleži študijskega procesa, vendar tja ne more dostopati z javnim potniškim prometom. Hkrati tudi ne more pojesti malice v gostinskem lokalu. Obe situaciji predstavljata koriščenje pravic, ki izhajajo iz statusa študenta.

Ker se študentje zavedajo, da bo takšna neenotnost pogojev za dostop do storitev povzročila študentom precej težav, so predlagali, da se za študente določijo enake izjeme pri koriščenju javnega potniškega prometa, kot to velja za učence in dijake, ter pri koriščenju subvencionirane študentske prehrane. Najbolj smiselna rešitev za študente, ki ne izpolnjujejo pogoja prebolevnosti in cepljenja, bi bila, da zanje zadostuje redno tedensko samotestiranje, ki ga bodo študentje tako ali tako morali izpolnjevati za obiskovanje predavanj v živo. Študentski predstavniki Univerze v Mariboru so namreč mnenja, da sta študentom drugače kršeni pravici, ki jim pripadata po zakonu.

ŠSUM
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button