KulturaZdravje

Festival prostovoljstva se letos osredotoča tudi na duševno zdravje

Tudi letos v zadnjem tednu meseca maja obeležujemo teden prostovoljstva. V okviru Festivala prostovoljstva so letos v Mariboru pripravili številna predavanja, posvete in pogovore. Včeraj je potekal pogovor, ki se je osredotočal na duševno zdravje ter moč prostovoljstva pri njegovem izboljšanju. Bi rekli, da se med seboj prepletata? Po mnenju Nine Babič in Aca Prosnika se.

Pogovor o prostovoljstvu in duševnem zdravju sta letos omogočila ZPA Maribor ter DCA Maribor. Osredotočal se je na vprašanje, kako lahko s prostovoljstvom prispevamo k manjšim psihološkim stiskam, povečanem spoštovanju do drugih ter grajenju zaupanja do ljudi. Kaj pa sploh prostovoljstvo je ter kaj nam omogoča?

Kakor sta dajala Nina Babič in Aco Prosnik, je prostovoljstvo preprosto želja oz. pripravljenost osebe, da pomaga, vloži čas in vpliva na spremembo. Zavedati se moramo, da so duševne stiske prisotne pri predstavnikih vseh generacij. Tako starejši kot tudi mlajši se kdaj počutijo osamljeno in nerazumljeno. Včasih je za boljše počutje potreben le kratek pogovor, to pa je seveda nekaj, kar lahko drug drugemu, s pomočjo prostovoljstva, vedno ponudimo.

Kaj sploh pomeni medgeneracijska povezanost?

Predavanje se je močno osredotočalo na pomembnost sodelovanja med različnimi generacijami. Spoznali smo, da tako starejši kot tudi mladi potrebujejo nadzor in pozornost. Včasih se duševne stiske na prvi pogled mogoče ne vidijo.

Med samim pogovorom smo lahko opazili, da oba govorca zelo dobro razumeta pomembnost prostovoljstva, saj sta to izkusila tudi sama. Dejala sta, da nenehno opazujeta vplive prostovoljstva na ljudi in da sta pogosto presenečena nad rezultati. Res je, da lahko včasih že preprosto vprašanje glede počutja ustvari spremembo.

Besede Nine Babič kažejo, da lahko pomoč ponudimo že mi:

“Da lahko resnično spoznamo stiske osebe, moramo človeka razumeti kot človeka z vsemi težavami. Preventiva se prične doma, v šoli, v komunikaciji odraslih z mlajšimi ali obratno in seveda s prostovoljno pomočjo. Vsak od nas je sposoben biti sočuten in empatičen.”

Kaj vse smo spoznali na predavanju?

Predavanje oz. pogovor sta nam omogočila, da na prostovoljstvo pogledamo iz druge luči. Prostovoljna pomoč nikoli ni le fizična, temveč je tudi psihična in emocionalna. V zadnjih letih je tematika o duševnem zdravju v skupnosti prisotna bolj kakor leta prej, ravno zaradi številnih sprememb v svetu in našem zdravju.

Spoznali smo pomen besede starizem, ki je prej nismo poznali. Pogovarjali smo se o različnih tipih prostovoljne pomoči ter nekaj časa namenili tudi vprašanju »kdo je lahko prostovoljec?«. Spoznali smo, da je prostovoljec lahko vsak, saj ti prostovoljstvo vedno ponuja možnost, da spoznaš, v čem si dober.

Po končanem pogovoru je sledila še manjša pogostitev.

Kaj pa druge aktivnosti?

Do konca meseca maja sledijo še številne druge aktivnosti povezane s prostovoljstvom. Tema o duševnem zdravju še zdaleč ni edina, ki potrebuje pozornost. V tem tednu bo potekal še pogovor o varnosti na spletu, sledi pa tudi nekaj bolj aktivnih dogodkov.

Dodatne informacije so dostopne tukaj.

Iva KNEZ
Iva KNEZ

Iva Knez

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button