Kultura

V živo spremljaj restavriranje Rembrandtove Nočne straže

V amsterdamskem Rijksmuseumu so pričeli z restavriranjem Rembrandtove mojstrovine Nočna straža. Okrog znamenite slike so postavili stekleno kletko in obiskovalci lahko od ponedeljka opazujejo restavratorje pri delu, postopek pa lahko spremljaš tudi preko interneta.

“Nočna straža je ena najbolj slavnih slik na svetu,” je povedal direktor muzeja Taco Dibbits. Sliko si letno ogleda več kot 2,5 milijona obiskovalcev, po direktorjevih besedah pa pripada vsem prebivalcem Nizozemske in sveta, zato so želeli, da lahko občinstvo spremlja, kaj se z njo dogaja.

Operacija Nočna straža je, kot navajajo v muzeju, doslej največja in najizčrpnejša raziskava mojstrovine nizozemskega slikarja Rembrandta van Rijna, njen cilj pa je kar najbolje ohraniti sliko za prihodnost.

Nočna straža izhaja iz 17. stoletja

Slika iz leta 1642 je bila naročena za eno izmed amsterdamskih milic in nosi originalni naslov Druščina Fransa Banninga Cocqa in Willema van Ruytenburcha. Oba protagonista sta osrednji figuri na sliki, na kateri je sicer upodobljenih 34 oseb.

V zgodnjem 18. stoletju so sliko prenesli v amsterdamsko mestno hišo. Da bi njene dimenzije ustrezale prostoru, so jo leta 1715 obrezali na dveh straneh, sledilo je čiščenje številnih plasti laka.

Stoletje pozneje so bili storjeni številni poskusi, da bi osvežili lak in odstranili rumenkast ton na sliki. Septembra 1939 so jo zaradi nacistov evakuirali iz Rijksmuseuma skupaj s še 30.000 drugimi deli.

Leta 1975 je sliko z nožem napadel brezposelni nizozemski učitelj. Tedaj so jo obsežneje restavrirali, a so sledovi vandalizma deloma vidni še danes. Leta 1990 je sliko nek moški popršil s kislino. Pred kratkim pa se je pojavila nova težava – strokovnjaki so na delih slike opazili bele sence, razlog zanje še raziskujejo.

Restavriranje so sprožile bele sence

V muzeju želijo razumeti, zakaj je prišlo do sprememb in sliko kar najustrezneje restavrirati. Najprej bodo strokovnjaki umetnino preiskali s pomočjo fotografiranja in računalniških analiz vseh plasti, nato pa se bodo odločili, kako jo restavrirati.

Rembrandt van Rijn (1606-1669) je v svojem življenju ustvaril okoli 700 slik, 300 grafik in več kot 1600 risb. Nočna straža je eno izmed njegovih najbolj znanih del, zato lahko njeno restavriranje preko spleta spremljaš na spleti strani Rijksmuseum.

 

 STA
 Rembrandt [Public domain], via Wikimedia Commons

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button