KulturaZabava

Ožuljeni jezik je nazaj: prve letošnje “slamerske” rime

Za nami je prvo letošnje tekmovanje v slam poeziji, Ožuljeni jezik. V klubu Wetrinsky so se z lastno poezijo predstavili nastopajoči tekmovalci. Tako so torkov večer popestrile raznolike rime, tekmovalec, ki je poslušalce najbolj prepričal (kriterij je bil aplavz), pa je postal zmagovalec.

V klubu Wetrinsky so se prvič v tem koledarskem letu zbrali mladi pesniki in pesnice, ki so se med seboj pomerili s svojo poezijo. Na slam večeru v organizaciji društva Slam zverine in MKC Črka se je pomerilo 7 slamerjev iz Slovenije, med njimi pa je bila tudi tekmovalka iz Hrvaške. Zaradi vseslovenskih predstavnikov so tokratni dogodek poimenovali Lestvica domačih, naslov pa so skozi večer poosebljali napevi ponarodelih slovenskih pesmi.

Celoten večer je moderirala Mojca Frim iz skupine Banda Ferdamana, pogovor z gostjo Nežo Prah Seničar, državno prvakinjo v slam poeziji iz leta 2018, pa je vodila Nina Medved.

Tekmovanje je bilo sestavljeno iz treh krogov. V drugem krogu so se z novimi deli ponovno predstavili tekmovalci iz prvega kroga. V finalnem, tretjem krogu sta se nato pomerila najboljša tekmovalca. Ocenjevanje v prvih dveh krogih je bilo na plečih treh naključno izbranih ocenjevalcev iz žirije, o rezultate finalnega kroga pa je z aplavzom odločalo celotno občinstvo.

Kakšna pravila postavlja Ožuljeni jezik?

Najprej so bila predstavljena pravila igre, predvsem za obiskovalce, ki so slam poezijo v živo spremljali prvič. Tekmovalci so se predstavljali z lastno poezijo, posamezna pesem pa ni smela biti daljša od treh minut. Nastopi so potekali izrecno brez kakršnihkoli rekvizitov ali glasbil, tekmovalci, ki lastnih pesmi niso znali na pamet, pa so za nagrado na glavo dobili posebno pokrivalo. To je bilo tokrat del slovenske narodne noše, avba.

In začel se je prvi krog

V prvem krogu se je s svojimi deli predstavilo vseh 7 tekmovalcev. S svojim nastopom je začel Jani Drev, sledil pa je Rene Volker, ki je recitiral o gorskih vilah in “avri odrešenika Olimpa”. Nato je nastopil Matic Ačko, ki je naslov svoje pesmi “Ni to nekaj?” povezal z aktualnim memom. Sledil je nastop gostje večera, Neže Prah Seničar, za katero je nastopil Željko Perović s pesmijo “Dilema”. Nato je sledil nastop April Veselko z “Ognjeno ptico”, kot zadnji nastop prvega kroga pa sta se prvič kot par na tekmovanju slam poezije predstavila Željko Perović in Majda Fradelić.

Wetrinsky, Mojca Frim, Nina Medved, slam poezija, poezija, branje poezije, Slam zverine, MKC Maribor, Neža Prah Seničar, Rene Volker, MKC Črka, Banda Ferdamana, Narodni dom Maribor, Vetrinjski dvor, Lestvica domačih | Mojca Frim je poskrbela za izvrstno moderiranje večernega dogodka …


Wetrinsky, Mojca Frim, Nina Medved, slam poezija, poezija, branje poezije, Slam zverine, MKC Maribor, Neža Prah Seničar, Rene Volker, MKC Črka, Banda Ferdamana, Narodni dom Maribor, Vetrinjski dvor, Lestvica domačih | … eden izmed tekmovalcev, Matic Ačko, pa je poleg slam poezije pripravil še glasbeno točko.


  Tekmovanje se je nadaljevalo …

  Po tem, ko so vsi predstavili svojo prvo pesem, je sledil glasbeni predah v izvedbi Matica Ačka. Ta je zaigral priredbo Slakove pesmi Čebelar. Po tem, ko so se s svojo drugo pripravljeno pesmijo ponovno predstavili vsi tekmovalci, je sledil pogovor z gostjo večera, Nežo Prah Seničar, v katerem je bilo govora tudi o evropskem prvenstvu slam poezije, ki ga leta 2020 gosti Maribor. Nato je sledil dolgo pričakovan finale. V njem sta se pomerila Neža Prah Seničar in Rene Volker. Za las je zmaga pripadla ženski predstavnici, ki je bila nagrajena s knjižnimi nagradami in očarljivim šopkom nageljnov.

  Wetrinsky, Mojca Frim, Nina Medved, slam poezija, poezija, branje poezije, Slam zverine, MKC Maribor, Neža Prah Seničar, Rene Volker, MKC Črka, Banda Ferdamana, Narodni dom Maribor, Vetrinjski dvor, Lestvica domačih
  Finalistva Neža in Rene v (prijetno) napetem pričakovanju rezultatov.

  Naslednji dogodek v sklopu tekmovanj Ožuljeni jezik v prihodnje sledi vsak drugi torek v mesecu. Tako bo že naslednji Ožuljeni jezik 10. marca, ko bodo tekmovalci na istem prizorišču spet preizkusili svoje slamerske sposobnosti.

   

  Sara VOCOVNIK
  Sara VOCOVNIK

  Sara Vocovnik

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button