Okolje

Bazni kamp na Everestu bodo zaradi globalnega segrevanja prestavili nižje

V Nepalu se pripravljajo na selitev baznega kampa na Mount Everestu. Zaradi globalnega segrevanja in človeške aktivnosti se namreč ledenik Khumbu, na katerem bazni kamp stoji, hitro tali.

Bazni kamp v spomladanski plezalni sezoni obišče tudi do 1500 ljudi, kar močno vpliva na ledenik in snežno odejo. Prestavili ga bodo kakih 400 metrov nižje, kjer ni celoletnega ledu. Trenutno je pozicioniran na 5364 metrih nadmorske višine.

Vsako leto se ledenik stanjša kar za 1 meter

Raziskava, ki jo je leta 2018 pripravila Univerza v Leedsu, je pokazala, da ledenik letno izgubi 9,5 milijona kubičnih metrov vode, ledena odeja okoli baznega kampa pa se vsako leto stanjša kar za 1 meter. “Ugotovili smo, da je tanjšanje ledu na področju baznega kampa hitrejše kot na drugih delih ledenika. Predvsem zato, ker je pokrito s tanko odejo skal in kamnin,” je povedal raziskovalec Scott Watson. 

Na ledeniku pa so tudi ledeni klifi, bolj izpostavljena področja, katerih taljenje najbolj destabilizira ledenik. “Ko se ledeni klifi talijo, se kamninska odeja, ki jih pokriva, premakne in skupaj s staljeno vodo ustvari močna vodna telesa,” dodaja Watson. Na površini ledenika tako nastane nevarna premikajoča reka staljene vode in skal. Prav takšen tok, ki se vsako leto veča, teče čez bazni kamp.

Bazni kamp ogrožajo tudi razpoke v ledu, ki se pojavijo praktično čez noč, mnogokrat na mestih, kjer spijo alpinisti. Ob tem nastajajo tudi glasni zvoki lomljenja ledu.

V baznem kampu nastane 4000 litrov urina na dan

Na ledenik pa močno vplivajo tudi obiskovalci baznega kampa. Vsak dan bazni kamp proizvede kar 4 tisoč litrov urina. Ogromna je tudi poraba goriva, kot sta kerozin in plin, ki ju uporabljajo za kuhanje in ogrevanje. Vse to prispeva k hitrejšemu taljenju ledu.

Selitev baznega kampa je nujna, saj spremenjene razmere prinašajo tudi več snežnih plazov, padcev ledu in skal. Nadzira in vodi jo komite za alpinizem v regiji Mt. Everesta, ki ga je ustanovila Nepalska vlada. Predvidevajo, da bo selitev opravljena do leta 2024. Poleg vseh tehničnih in okoljskih zahtev pa se morajo pogovoriti tudi z lokalnimi skupnostmi in upoštevati druge vidike, kot je npr. njihova kultura.

BBC
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button