Kultura

V Mariboru že petindvajsetič Festival računalniške umetnosti

Mednarodni festival računalniške umetnosti (MFRU) praznuje četrtino stoletja delovanja. V okviru festivala potekajo različne instalacije, delavnice, predavanja, vključenih je veliko domačih in tujih umetnikov, prav tako pa bodo podelili štipendije mladim ustvarjalcem.

25. MFRU poteka med 11. in 18. oktobrom. Vključuje okoli 60 dogodkov, ki so osredotočeni na računalniško umetnost. Tako si lahko obiskovalci ogledajo različne intermedijske razstave, instalacije, performanse, z umetniki pa se lahko pobližje spoznajo še na okroglih mizah, predavanjih in delavnicah.

Festival poteka po raznovrstnih lokacijah v Mariboru, od Vetrinjskega dvora, GT22, pa do znanega Štuka. Osrednja mednarodna skupinska razstava “Avtomatizirane ekologije” je vse do nedelje na voljo za ogled pri kopališču Pristan in v podhodu Slavija. Na njej je sodelovalo več kot 15 umetnikov.

Razstave, umetnost in koncerti

Kot del predfestivalskega dogajanje se je sicer že desetega oktobra pričela otvoritev z zvočno kompozicijo Christiana Fennesza. To lahko še vedno poslušate na prehodu med Glavnim trgom do Rotovške knjižnice. Dan za tem so se odprla vsa prizorišča. Bučno festivalsko dogajanje pa se je pričelo v soboto in nedeljo, ko so potekala predavanja in debate z 18 mednarodnimi gosti pod organizacijo revije ŠUM. Tako kot večinski del festivala so se pogovori nanašali na prepletenost tehnologije, ekologije in kapitala.

mednarodni festival računalniške umetnosti, računalniška umetnost, umetnost, razstave, razstava, instalacije, MFRU, Vetrinjski dvor, GT22, Štuk, Pristan, Slavija, podhod, Avtomatizirane ekologije, ŠUM, DJ Obert, Mesto žensk, Izvanredni BOB, DLUM, FERI, Christian Fennes | Festival vsebuje tudi različne ulične umetnosti.

mednarodni festival računalniške umetnosti, računalniška umetnost, umetnost, razstave, razstava, instalacije, MFRU, Vetrinjski dvor, GT22, Štuk, Pristan, Slavija, podhod, Avtomatizirane ekologije, ŠUM, DJ Obert, Mesto žensk, Izvanredni BOB, DLUM, FERI, Christian Fennes | V predoru od Glavnega do Rotoškega trga je moč slišati zanimivo zvočno instalacijo.

mednarodni festival računalniške umetnosti, računalniška umetnost, umetnost, razstave, razstava, instalacije, MFRU, Vetrinjski dvor, GT22, Štuk, Pristan, Slavija, podhod, Avtomatizirane ekologije, ŠUM, DJ Obert, Mesto žensk, Izvanredni BOB, DLUM, FERI, Christian Fennes | Podhod Slavija ima podobo organskega digitalnega močvirja.

  V okviru festivala je potekal tudi glasbeni spektakel na Štuku z DJ-em Obertom. V nedeljo se je povezal še s programom festivala Mesto žensk. Živahne aktivnosti v sklopu festivala so se nadaljevale tudi v novem tednu. Poleg tega, da lahko obiščeš razstave in so po mestu vedno na voljo razne umetnine namreč potekajo še različni dogodki. Danes (op. a.: četrtek, 17. oktober) bo tako otvoritev razstave Hackteria avtorja Izvanredni BOB. Gre za serijo fotografij, narejenih z daljšim časom ekspozicije.

  Štipendije v Ljubljano, Novo Gorico in naš Maribor

  Predzadnji dan se bodo podelile štipendije 4 mladim umetnikom, ena od njih je tudi Nika Metličar iz Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Maribor. Njihove postavitve bodo na ogled v Galeriji DLUM in v avli GT22. V nedeljo se bo Festival računalniške umetnosti zaključil, v Pristanu bo takrat potekalo še zaključno vodstvo. Izkoristite še torej zadnjih nekaj festivalskih dni in si oglejte dela računalniške umetnosti, ki so razstavljena po celem mestu, samo pozornost je treba preusmeriti na njih.

   

  Mojca KUPČIČ
  Mojca KUPČIČ

  Mojca Kupčič

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button