Šport

Prižig olimpijskega ognja v antični Olimpiji bo brez javnosti

Slovesnost ob prižigu olimpijskega ognja za igre v Tokiu, ki bo 12. marca, bo v antični Olimpiji potekala brez prisotnosti gledalcev, sporoča grški olimpijski komite.

Odločitev je povezana z nevarnostjo epidemije novega koronavirusa. Že pred tem so kot preventivni ukrep predvideli sredino generalko brez javnosti, zdaj bo za javnost zaprt tudi osrednji dogodek.

Ogenj bo najprej potoval po Grčiji, nato pa bo 19. marca pričel pot proti Japonski.

Prižiganje olimpijskega ognja bo lahko spremljalo samo sto ljudi, članov Mednarodnega olimpijskega komiteja in prirediteljev iger v Tokiu, ki bodo dobili posebne dovolilnice.

Po prižigu plamenice bo ta ostala v Grčiji še teden dni. Grški del poti olimpijskega ognja bo predvidoma potekal prek 37 mest in 15 zgodovinskih krajev, dolg pa bo 3500 kilometrov. Plamenico bo prenašalo 600 tekačev. Tudi na tem področju so poostrili varnostne ukrepe in odpovedali spremljevalne prireditve. Ogenj bo nato na Japonsko odpotoval 19. marca.

V Grčiji od nedelje velja odredba o izvedbi športnih prireditev brez gledalcev zaradi nevarnosti širjenja novega koronavirusa.

Zaradi zdravstvenih razlogov so tudi Japonci že spremenili načrte, povezane z olimpijskim ognjem. Med drugim so zaradi varnosti opustili tudi prvotno načrtovano pot 140 japonskih otrok v Grčijo, od koder naj bi potem spremljali plamenico nazaj v domovino.

Po prihodu na Japonsko se bo pot plamenice začela 26. marca v prefekturi Fukushima, predvidoma bo obiskala vseh 47 prefektur in na olimpijski stadion v Tokiu po načrtih prispela 24. julija. Za zdaj zaradi koronavirusa še ne razmišljajo o spremembah trase.

 

 STA
 Pixabay

 

 

Sorodni članki

Back to top button