Kultura

Kaj se bo februarja dogajalo v Narodnem domu?

Februarja se bomo v Narodnem domu smejali, zabavali, uživali v klasičnih koncertih, rajali v maskah in jazzali. Katerega dogodka pa se boš udeležil ti?

 Žigolo s. p.

 • Monokomedija
 • Dvorana generala Maistra, torek, 6. februar, 20.00 (za izven)
 • Nastopa: Domen Valič, avtor besedila: Matej Mijatović

Žigolo s. p. pomeni: denarnico na plano! O ja, tudi pri zapeljevanju ne gre brez plačila! Sploh, če kolena šibi izkušeni žigolo, ki trdi, da je žensko lažje osvojiti kot Rožnik. Samovšečni in na trenutke kar malce arogantni profesionalni zapeljivec nam bo izdal vse svoje skrivnosti in zaupal, kaj vse se pri ženski sme, kaj gre in kaj nikakor ne.

Domen Valič
Foto: Urša Premik

Leksikon zapeljevanja na dveh nogah bo moškim po moško razložil vse tisto, kar jim ves čas govorijo tudi ženske, pa jih seveda ne razumejo. Ženskam pa bo sladko zašepetal točno tisto, kar vedno želijo slišati od moških. Ob vsem tem bo tudi iskreno priznal: žensko je morda res lahko osvojiti, precej težje pa jo je obdržati. Toda – zakaj bi si moški pri zdravi pameti tega sploh želel? 

Slovaška filharmonija

 • 4. koncert Orkestrskega Cikla 2023/2024
 • Dvorana Union, petek, 9. februar, 19.30 (za Orkestrski cikel in Izven)
 • Slovaška filharmonija
 • Daniel Raiskin, dirigent
 • Lovre Marušić, klavir
 • Spored: Franz Schubert, Ludwig van Beethoven, Franz Schmidt

Z Orkestrom Slovaške filharmonije, ki ga je na noge postavil sloviti Václav Talich, nato pa je rasel in se razvijal pod taktirkami takšnih velikanov, kot so Kurt Masur, sir Charles Mackerras, Claudio Abbado, Riccardo Muti, Kiril Kondrašin, Sergiu Celibidache, Neeme Järvi, Mariss Jansons in Valerij Gergiev, bo nastopil mladi solist, ki se mu odpirajo vrata največjih koncertnih dvoran.

Leta 1992 rojeni hrvaški pianist Lovre Marušić je nase opozoril pred dvema letoma s srebrno medaljo na uglednem klavirskem tekmovanju v Clevelandu, lani pa ji je dodal še srebrno medaljo na Beethovnovem tekmovanju v Bonnu. Velikega nemškega skladatelja je izbral tudi za svoj nastop v Mariboru. Prisluhnili bomo namreč njegovemu Koncertu za klavir in orkester št. 3, ki pianistom ponuja priložnost razkazati sposobnosti in talent – in obojega bomo pri Marušiću deležni v izobilju.

V izobilju razkošnega orkestrskega zvoka bomo uživali tudi ob izvedbi v Bratislavi rojenega avstrijskega skladatelja Franza Schmidta, avtorja mogočnih simfoničnih in vokalno-instrumentalnih del, s katerimi pa je žal ostal zasenčen z odmevom zlatega Mahlerjevem dunajskega obdobja. Na veliko škodo, kar bo dokazal tudi ta večer. Prav slovaški glasbeniki, ki jim je simfonično razkošje pisano na kožo, so več kot odlična izbira, da po krivici zapostavljanega skladatelja znova postavijo v središče zanimanja.

Tadej Toš: ABRAhmm [RAZPRODANO]

 • Stand up komedija
 • Dvorana generala Maistra, sobota, 10. februar, 20.00 (za Izven)
 • Nastopa: Tadej Toš
Tadej Toš
Foto: Marko Pigac

Lahko smeh vrača mladost? Da je zdrav, je jasno. Vemo tudi, da je Tadej Toš s smehom že zdravil. V tistih čudnih koronskih časih mu je uspelo preprečiti marsikateri hujši bolezenski potek, slabo voljo in depresijo.

Kako pa mu bo uspelo pri staranju? Kako smeh deluje pri ljudeh, ki jih je že obiskal Abra… – uf, že ime je grozno! Recimo raje pri tistih, ki so v najlepših letih, če odštejemo štihanje v križu, obroč okoli trebuha, vse bolj bleščečo plešo in vse težje prikrite gube. Gubice od smeha seveda ne štejejo. Te so zgolj dokaz, da znamo na življenje pogledati s prave plati in se mu zarežati v brk! In če kje, to drži na predstavah Tadeja Toša.

Pustno rajanje z Romano in Pižamo [RAZPRODANO]

 • Dogodek abonmaja Kekec
 • Dvorana generala Maistra, nedelja, 11. februar, 11.00 (za Kekec in Izven)
 • Nastopata: Romana Krajnčan in Boštjan Gorenc – Pižama

Da je najboljše, najbolj pisano, najbolj zabavno in najbolj nasmejano pustovanje v mestu doma v Narodnem domu, že veste. Da na njem že tradicionalno za ples in rajanje malih in velikih mask odlično poskrbi Romana Kranjčan s svojimi otroškimi uspešnicami, tudi. Morda pa niste vedeli, da jih je ustvarila več kot dvesto?

pustno rajanje
Foto: Janez Klenovšek

Repertoarja je torej več kot dovolj za dooolgo rajanje, polno vsem znanih pesmic, ki jih bomo glasno prepevali skupaj, pa tudi tistih, ki jih bomo spoznavali na novo. Romani se bo na odru pridružil še en mojster otroških nasmehov, Boštjan Gorenc – Pižama. Tisti, ki zna tako odlično pisati pravljice, zaradi katerih komaj čakamo, da izide naslednji Ciciban.

A gotovo niste vedeli, da bo mojster jezičnih domislic za naše pustno rajanje sestavil čisto novo pravljico, v kateri bodo nastopale maske. Kdo ve, morda bo na odru zablestel prav vaš nadobudnež? Po rajanju bodo na sporedu Kekčeve poustvarjalnice z otroškimi kreativnimi pustnimi delavnicami, v katerih bomo izdelovali pustne maske.

Večerja bedakov

 • Komedija
 • Dvorana generala Maistra,
 • četrtek, 15. februar, 20.00 (za Izven)
 • ponedeljek, 19. februar, 20.00 (za Red ponedeljek in Izven)
 • petek, 23. februar, 20.00 (za Red petek in Izven)
 • Igrajo: Jernej Kogovšek, Primož Vrhovec, Maja Martina Merljak, Gregor Podričnik. Robert Korošec
 • Režija: Bojan Emeršič
 • Produkcija: Špas teater

Če vas povabimo na večerjo, ki jo režira nihče drug kot mojster odrskih desk in kulinarike, Bojan Emeršič, je jasno, da ne gre za običajno večerjo. Vse prej kot to! Na meniju bo … Težko je opisati, kaj vse, eno pa drži: vzdušje bo vse prej kot svečano.

Za mizo bodo namreč sedli tudi bedaki. Cepci. Bebci. Kapitalni primeri. Prav posebni gostje, ki ne bodo vedeli, da so bili povabljeni zgolj zato, da se jim preostala druščina lahko po mili volji posmehuje in se reži na njihov račun. Uf! Pozabite na poštirkane prte in bonton!

Pandemenca

 • Avtorska komedija
 • Dvorana generala Maistra, sreda, 21. februar, 20.00 (za Izven)
 • Igrata: Boris Kobal, Boris Devetak
 • Produkcija: KUD Pod topoli

Boris Kobal in Boris Devetak, zabavni dvojec iz časov priljubljene oddaje TV Poper, predstavljata svojo svežo predstavo s pomenljivim naslovom. Kot da že pandemija ne bi bila dovolj, je namreč komedijskima očakoma v zadnjih letih življenje krojila še demenca … Dvojni udarec, dvojne težave. Ki pa jih oba seveda rešujeta s humorjem. Čaka nas torej dvojna doza smeha z mojstroma satire!

Jure Pukl »Anorok« kvartet

 • Jazz v Narodnem domu
 • Mali oder Narodnega doma, četrtek, 22. februar, 20.30 (za Izven)
 • Jure Pukl, saksofoni; Philip Dizack, trobenta; Joe Sanders, kontrabas; Nasheet Waits, bobni

Jure Pukl, prejemnik nagrade Prešernovega sklada (2015), najbrž ne potrebuje posebne predstavitve: po zaključenem študiju na Dunaju, v Gradcu in v Haagu je svojo karierno pot našel predvsem v New Yorku, kjer je dobil štipendijo na Berklee College of Music ter študij nadaljeval pri mojstrih, kot sta Joe Lovano in George Garzone. Kmalu je postal eden vidnejših saksofonistov tamkajšnje scene in tako ne preseneča, da se je v Slovenijo vrnil šele pred kratkim.

Le malokateri slovenski glasbenik se lahko ponaša z ducatom avtorskih albumov ter s sodelovanji s tako zvenečimi imeni, kot Jure Pukl. Ustvarja edinstveno zvrst sodobnega jazza, in impresionistične sodobne glasbe, ki jo izvaja z veliko mero znanja in ljubezni, pri čemer poudarja prepletanje med člani svojih skupin. In težko bi našli skupino, ki je bolj povezana kot »Anorok« kvartet, saj vsi člani sodelujejo v različnih zasedbah in med seboj skorajda telepatsko komunicirajo.

Basist Joe Sanders je član skupin Christiana Scotta, Ambrose Akinmusire-a, Theo Croker-ja, Geralda Claytona in celo legendarnega Charlesa Lloyda. Bobnar Nasheet Waits velja za enega ključnih tolkalcev našega časa, sodeluje z glasbeniki kot so Andrew Hill, Christian McBride, David Murray, Avishai Cohen, predvsem pa v skupini Jason Moran & The Bandwagon. Trobentač  Philip Dizack si je prislužil naziv revije Downbeat za “enega od petindvajsetih trobentačev prihodnosti”.

Skupina bo v Mariboru predstavila nov album »Melt,« ki je izšel oktobra 2023 in predstavlja vrhunec aktualne newyorške scene! Ne zamudite ga!

Narodni dom Maribor
Janez Klenovšek, Marko Pigac, Urša Premik

Sorodni članki

Back to top button