Priložnosti

Z vlakom potuj po Evropi, prijavi se na #DiscoverEU

Boš letos dopolnil 18 let in si želiš z vlakom raziskati Evropo? Evropska komisija ti s pobudo DiscoverEU omogoča, da okrepiš svojo evropsko identiteto in prejmeš brezplačno vozovnico.

DiscoverEU je pobuda Evropske komisije, ki mladim omogoča, da sami ali v skupini izkusijo brezplačne potovanje z vlakom, se seznanijo z evropsko kulturno dediščino in raznolikostjo ter krepijo evropsko identiteto. Prijave za vozovnico se odprejo 12. marca 2020 in zaključijo 26. marca 2020. Skupaj bo podeljenih 30.000 vozovnic.

Kdo se lahko prijavi na potovanje po Evropi?

Prijaviš se lahko sam ali v skupini največ 5. ljudi, pri čemer mora biti imenovan vodja skupine. Izpolnjevati morate naslednje pogoje:

  • da ste 12. marca 2020 dopolnili 18 let (rojeni med 1. julijem 2001 do vključno 30. junija 2002), pod pogojem, da niste zmagali v prejšnjih krogih prijav,
  • imeti morate državljanstvo ene od držav članic Evropske unije,
  • v spletno prijavnico morate vpisati pravilno številko osebne izkaznice ali potnega lista.

Od 12. do 26. marca bo odprta prijavnica na spletni strani Discover EU, kamor vnesete svojo številko osebne izkaznice ali številko potnega lista, kasneje pa boš kot vodja skupine ali posameznik sodeloval v on-line kvizu.

Če boš izbran ti ali tvoja ekipa, morate med 1. julijem 2020 in 28. februarjem 2021 začeti potovanje v eni od držav članic EU. Potovanje lahko traja najmanj en in največ 30 dni.

Če boš 12. marca 2020 star 18 let, se lahko prijaviš za potovanje po Evropi.

Svoje vtise s potovanja morate pridno beležiti in pobudo Discover EU zastopati kot ambasador DiscoverEU skozi poročanje o svojih potovalnih izkušnjah z objavami na družbenih omrežjih (Instagram, Facebook ali Twitter, z uporabo #DiscoverEU).

Vse informacije so zapisane na spletni strani DiscoverEU, do odprtja prijav pa so na voljo tukaj.

Komisija je doslej v treh krogih prijav, ki jih je oddalo 275.000 mladih, podelila 50.000 vozovnic. Iz Slovenije se je v prvih treh krogih na razpise prijavilo 2087 mladih, vozovnice pa jih je prejel 201. Komisija je maja 2018 predlagala, da se za obdobje 2021–2027 pobuda DiscoverEU vključi v prihodnji program Erasmus kot njegov sestavni del. Če bo predlog potrjen, bo v naslednjih sedmih letih po Evropi lahko potovalo še na stotisoče mladih.

Mlad.si
Unsplash.com

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button