S pomočjo Ume Naidoo, avtorice knjige “Calm Your Mind with Food”, smo spoznali, zakaj imamo tako radi nezdravo hrano in pijačo. Če razmišljamo o hrani skozi evolucijsko lečo, so naši predniki živeli v okoljih, kjer je bilo hrane malo. Posledično je bila energijsko gosta hrana, z visoko vsebnostjo kalorij, maščob in sladkorja, dragocena za preživetje. V sodobnem času se je zgodilo, da so prej zdrava polnovredna živila v veliki meri nadomestila ultra-predelana živila, ki vsebujejo veliko čistega sladkorja, soli in napačnih vrst maščob.
Zakaj je temu tako?
Naša telesa po teh živilih hrepenijo, ker so ta napolnjena s sestavinami, ki se dotikajo centrov za užitek v naših možganih. Ko uživamo predelano hrano, ki je zelo okusna, kot so zelo sladka živila ali gazirane pijače, dopamine poskrbi, da se kratkoročno počutimo bolje. To tudi okrepi željo po tem, da nezdravo hrano ponovno zaužijemo. Ljudje pa se osredotočajo na kratkoročni učinek in zavračajo dolgoročne posledice. Nezdrava hrana namreč poškoduje črevesni mikrobiom in škoduje duševnemu zdravju. Povzroča vnetje, poslabša razpoloženje in poveča tesnobo.
Težava se poveča, ko se ljudje počutijo pod stresom in zaskrbljeni ter posežejo po vrečki bonbonov ali vrečki čipsa. Stres pospeši kroge nezdravih navad v možganih.
Kaj se dogaja s telesom?
Ko hrepenimo po nezdravi hrani, skupaj s predvidenim sproščanjem dopamina v možganih, naš želodec proizvaja grelin, znan kot hormon lakote. Posledica hormona je, da si želimo kalorično nezdravo hrano. In ko potešimo svojo željo, se dopamin spet sprosti, kar ustvari to pozitivno ojačitveno zanko. Proizvaja pa se tudi serotonin, ki je imenovan tudi hormon sreče. Nekatera živila, po katerih hrepenimo, so polna ogljikovih hidratov, kar lahko poveča serotonin.
Kratkoročno se zaradi teh živil lahko počutimo nekoliko bolje, vendar gre za začasno izboljšanje razpoloženja. Temu sledi poslabšanje, zaradi katerega se počutimo depresivno in tesnobno.
Kako zmanjšati vnos nezdrave hrane?
Podjetja s hitro prehrano porabijo milijone za raziskave in razvoj, da bi ta živila naredila okusna. Veliko tudi vlagajo v umetne arome, barvila za živila, barvila in konzervanse, da bi izboljšali okus in videz živil. Hrano oblikujejo tako, da se osredotočajo na vonj, teksturo, okus ter barvit videz in privlačnost.
Živilska podjetja s svojim početjem ne bodo prenehala. Odgovornost je na potrošnikih, da sprejmemo pravilne odločitve. Eden od prvih korakov je, da poješ pomarančo, namesto da spiješ pomarančni sok. Ko poješ polnovredno hrano, povečaš količino vlaknin v svoji prehrani. Hrana te mora nasititi in zmanjšati tvojo željo po prenajedanju.
Drug preprost korak je, da zagotoviš, da si ustrezno hidriran. Centri za lakoto in žejo se v možganih občasno zmedejo. Razmišljaj tako: če si lačen, sprva spi kozarec vode.