Priložnosti

Natečaj: Ministrstvo za kmetijstvo išče kreativno zasnovo za nagrado zlata čebela

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je objavilo javni natečaj za izbor kreativne zasnove in načrta simbolnega predmeta za nagrado zlata čebela. Odprti, anonimni natečaj naslavlja vse "zainteresirane avtorsko, tehnično in organizacijsko usposobljene državljane", najboljše tri predloge pa bo izbrala strokovna žirija.

Kot so sporočili z ministrstva, bo nagrada izdelana po najboljšem izbranem predlogu. Vsako leto pa jo bo predsednik republike podelil za svetovne dosežke na področju čebelarstva ob svetovnem dnevu čebel.

“Odziv na javni natečaj pričakujemo od likovnih umetnikov, oblikovalcev, arhitektov, kiparjev, drugih zainteresiranih avtorjev, pravnih oseb ali skupin avtorjev. Pomembno je, da vloga sledi opisanim izhodiščem v razpisni dokumentaciji, z izvirnim predlogom za izdelavo vrhunskega, kakovostnega in funkcionalno oblikovanega predmeta,” so navedli.

Oblika nagrade naj odraža prepoznavanje in simbolnost opraševalcev, čebelarstva, varovanja okolja in sožitja človeka z naravo.

Rok za posredovanje vlog je 22. februar.

“Ministrstvo poziva vse zainteresirane, naj se odzovejo na natečaj in s tem prispevajo k prepoznavnosti Slovenije, njenih naporov za ohranjanje čebel in drugih opraševalcev, varovanje okolja in sožitja človeka z naravo oziroma doseganju ciljev svetovnega dne čebel,” so dodali.

Nagrado predvideva predlog zakona o nagradi zlata čebela, ki ga je vlada sprejela v četrtek. Z njim se vzpostavlja sistem podeljevanja najvišje državne nagrade na področju zaščite čebel ter prepoznavanja vloge čebel in drugih opraševalcev pri zagotavljanju prehranske varnosti, trajnostnega kmetijstva, ohranjanja narave, biotske raznovrstnosti in kulturne dediščine.

S podeljevanjem nagrade se bo spodbujalo in podpiralo inovativnost, vrhunskost posameznikov ali pravnih oseb, ki so posebej pomembno prispevali k zaščiti in krepitvi zavedanja o pomenu čebel in drugih opraševalcev na svetovni ravni. Hkrati pa tudi spodbujalo krepitev aktivnosti, povezanih z delom in izjemnimi dosežki posameznika ali pravnih oseb na omenjenih področjih.

Več informacij o samem natečaju pa je na voljo na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Izpostavljajo pa, da naj ime nagrade Zlata čebela prijavitelje na natečaj ne omejuje. Izbira oblike in materiala, iz katerega bo nagrada, je prepuščena avtorjem.

 

 STA
Pexels

Sorodni članki

Back to top button