IzobraževanjeNovice

Pričenjajo se Welcome Weeks – uvajalni teden za vse študente

Čez 5 dni se začenja novo študijsko leto. Na Študentski organizaciji Univerze v Mariboru so se danes začeli Welcome Weeksi, ki izrekajo dobrodošlico brucem in preostalim študentom, trajali pa bodo vse do 5. oktobra.

Bruci letos s tradicionalnimi dobrodošlicami

Po dolgem času bodo študenti v študijsko leto vstopili nemoteno, tako kot v predkoronskih časih. Glede na epidemične razmere v državi na NIJZ kljub temu priporočajo samotestiranje na domu za posameznike, ki imajo znake okužbe ali so bili v stiku s pozitivnimi na novi koronavirus. Študentom je na voljo 10 brezplačnih testov za samotestiranje, ki jih lahko prevzamejo v lekarnah.

Pred uradnim začetkom študijskega leta univerze in študentske organizacije novincem tradicionalno izrekajo dobrodošlice, ki jih zadnji dve študijski leti večinoma ni bilo oziroma so jih rektorji nagovarjali na daljavo preko spleta.

Na ljubljanski univerzi svoje novopečene študente spet pričakali s tradicionalnim Pozdravom brucem. Sprejeli jih bodo na Kongresnem trgu, v novo študijsko leto pa jih bo pospremil rektor Gregor Majdič. Pomembne informacije o študiju pa bodo bruci lahko izvedeli od starejših kolegov študentske organizacije (ŠOU v Ljubljani).

Dobrodošlico vsem študentom pripravlja tudi primorska univerza v kampusu Livada, kjer bo študente nagovorilo vodstvo univerze, župani in predstavniki študentske organizacije (ŠOUP).

Na Štuku te pričakujejo Welcome Weeksi

Tako je tudi v Mariboru, kjer je Univerza v Mariboru za bruce pripravila uvajalni teden, ki poteka že od ponedeljka. Tudi Študentska organizacija Univerze v Mariboru pripravlja tradicionalni uvajalni teden Welcome Weeks, ki se začne danes trajal pa bo vse do prihodnje srede, 5. oktobra.

V tem času bo na Štuku odprta tudi dodatna točka za vpis v subvencionirano študentsko prehrano. Tam bodo tudi starejši študenti, ki bodo brucem predali vse pomembne informacije o začetku študija, delili pa bodo tudi študentske mapice Dostop.si. Ob vpisu boš prejel tudi kuponček, s katerim lahko sodeluješ v nagradni igri za gorsko kolo Rockrider ter študijski koledar pomembnih dogodkov.

Na stojnicah pa te pričakujejo tudi druge pomembne študentske organizacije v Mariboru: KMŠ – Klub Mariborskih študentov, BEST Maribor in Študentski servis Maribor.

dostop.si mapa, welcome weeks, šoum
Tako je deljenje Dostop.si mapic izgledalo lani, ko smo še morali nositi maske.

Visokošolsko področje v tem letu z nekaj novostmi

Visokošolsko področje je letos prenovil aprila sprejet zakon za urejanje položaja študentov, ki prinaša zvišanje državnih štipendij za 20 odstotkov do leta 2024, povečanje sredstev za investicije v gradnjo študentskih domov in tudi višje subvencije za prehrano. Na nekaterih univerzah študente čakajo novi študijski programi, tudi novi prostori.

Je pa bilo za študijsko leto 2022/23 za dodiplomski in enoviti magistrski študij razpisanih 18.790 mest za prve letnike, na katere se je v prvem prijavnem roku prijavilo 14.845 kandidatov. Za drugi prijavni rok je na univerzah in koncesioniranih samostojnih visokošolskih zavodih za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe razpisanih še skupaj 8408 vpisnih mest za redni študij in izredni študij (lani 6696).

Na ljubljanski univerzi je na voljo 3367 še vpisnih mest, na mariborski univerzi 2354, na primorski univerzi 775, na novogoriški 218, na novomeški univerzi 273, na Novi univerzi 203 ter na javnih in koncesioniranih samostojnih visokošolskih zavodih 1218 vpisnih mest.

Končni podatek o tem, koliko študentov bo v novem študijskem letu študiralo na slovenskih univerzah, bo znan oktobra. Vpisi drugega prijavnega roka namreč potekajo še do petka, 30. septembra.

STA, Uredništvo DOSTOP.si
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button