Priložnosti

Objavljen razpis L’Oreal Unesco za ženske v znanosti 2021

Odprt je L'Oreal Unescov razpis za ženske v znanosti 2021, ki je letos namenjen znanstvenicam fizikalnih znanosti, matematike in računalniških ved.

Unesco in L’Oreal z mednarodnimi nagradami za življenjsko delo spodbujata in podpirata uspešne znanstvenice po vsem svetu vse od leta 1998. Gre za ugledne nagrade v višini 100.000 evrov, ki so namenjene izjemno uspešnim znanstvenicam naravoslovnih znanosti. Vsako leto jih prejme pet vodilnih znanstvenic, z vsake celine po ena. Doslej so podelili skupaj že 112 tovrstnih nagrad.

V preteklih letih so kar tri njihove dobitnice prejele po tem priznanju tudi Nobelovo nagrado.

Slovenske kandidatke prek spletne platforme lahko predlagajo univerze ali znanstveno-raziskovalne ustanove do 31. maja.

Podelitev nagrad petim vrhunskim znanstvenicam za njihov izjemen prispevek k razvoju naravoslovnih znanosti bo 11. marca 2021 v Parizu. Vsaka bo prejela po 100.000 evrov.

Po podatkih Statističnega inštituta Unesco za leto 2019 delež žensk med raziskovalci na svetovni ravni znaša 29,3 odstotka. V EU pa je glede na podatke raziskave She Figures 2018 med raziskovalci tretjina žensk.

V Sloveniji na doktorskem študiju celo prevladujejo ženske, in sicer 54 odstotkov. Veliko žensk tudi doktorira, postanejo asistentke, docentke, potem pa se njihovo napredovanje upočasni ali ustavi.

 

 STA
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button