UM na Festivalu praženega krompirja
Univerza v Mariboru (UM) se je 1. septembra 2018 ponovno udeležila mednarodnega festivala praženega krompirja, ki je potekal v Doberdobu v Italiji.
Ekipa UM je pražen krompir (sorte Allegria), ki ga je univerzi podaril gospod Stanko Rukav s kmetije Rukav v Dobrovcih, pripravila po dveh receptih, obiskovalcem festivala pa je ponudila tudi univerzitetno vino, ki so ga ocenili kot odlično.
Na festivalu so predstavniki UM obiskovalce seznanili z dejavnostjo univerze, jim razdelili informativne brošure univerze in posestva Meranovo, ki je aktivnost podprlo z opremo in kuhanjem krompirja. Med obiskovalci je bil tudi župan občine Doberdob, s katerim so se predstavniki univerze dogovorili za navezavo stikov in možnosti sodelovanja v okviru prenosa znanja.
Recepta Univerze v Mariboru na 18. mednarodnem festivalu praženega krompirja:
1. Pražen krompir na način “deda Feri”
Sestavine
- 15 kg krompirja (narežemo v plošče ali ga naribamo – če smo zelo potrpežljivi)
- 3 kg čebule (bela, srebrnjak, za pogumne lahko tudi rdeča)
- 1 kg suhe pancete
- 300 g zaseke
- sol (začiniti po okusu)
- črni poper (začiniti po okusu)
- 4 pesti peteršilja
Priprava
Pogrejemo zaseko, da se stopi. Dodamo narezano sušeno panceto in jo pražimo, dokler mastni del ne postane prozoren. Dodamo narezano čebulo in jo pražimo, dokler ne postekleni. Nato dodamo krompir in ga pražimo tako dolgo, da postane rahlo svetlorjav, preden pričnemo z mešanjem. Posolimo po okusu in dodamo poper. Tik pred koncem dodamo peteršilj in po največ desetih minutah postrežemo. Dober tek!
2. Pražen krompir z ajdovo kašo
Sestavine
- 10 kg krompirja
- 3 kg čebule
- 1 kg slanine
- 1 kg ajdove kaše
- sol
- poper
- olje
Priprava
Na vroče olje damo čebulo in slanino, da se malo spraži, nato dodamo krompir in ajdovo kašo. Začinimo po okusu s soljo in poprom ter ves čas mešamo, da se preveč ne zapeče. Dober tek!
UM
splet (vir)