NoviceZnanost

Nov muzej Forma Urbis v Rimu razstavlja marmorni zemljevid mesta

Italijanska prestolnica je bogatejša za nov muzej, namenjen ostankom velikega antičnega marmornega zemljevida Rima. V muzeju Forma Urbis, kot se imenuje zemljevid, v bližini Koloseja so od petka na ogled deli monumentalnega, precej natančnega zemljevida mesta iz 3. stoletja iz časa rimskega cesarja Septimija Severa (145-211).

Originalni zemljevid Forma Urbis je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa sestavljalo 150 marmornih plošč, visok je bil 13 in širok 18 metrov. Izdelan je bil v merilu 1:240. Zemljevid, ki je bil nekdaj del tempeljskega kompleksa, je bil uničen v srednjem veku.

Med izkopavanji v preteklih stoletjih so vedno znova naleteli na njegove ostanke – skupaj je bilo odkritih skoraj 1200 fragmentov, ki pa na koncu predstavljajo le nekaj več kot desetino originalnega zemljevida. Arheologi so po pisanju šele leta 2014 fragmente ponovno potegnili na svetlo.

S pomočjo računalniške simulacije so marmorne kose poskušali čim bolj natančno postaviti v njihov prvotni položaj. Kot osnova jim je služil zemljevid Rima iz leta 1748, ki ga je zasnoval zemljemerec Giovanni Battista Nolli. Italijan sicer velja za avtorja prvega natančnega zemljevida večnega mesta. Marmorni kosi zemljevida Forma Urbis so v novem muzeju razporejeni po tleh muzeja pod steklom.

Kot še piše dpa, je bilo večje število marmornih kosov javnosti nazadnje na ogled leta 1939. Novi muzej je del arheološkega parka na Celiju, enem od sedmih rimskih gričev.

STA
Turismo Roma

Sorodni članki

Back to top button