Okolje

Mladi za podnebno pravičnost na odbor DZ

Levica je napovedala izredno sejo odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor na temo zahtev Mladih za podnebno pravičnost.

Vlada se naj v najkrajšem možnem času opredeli do zahtev iniciative, na pobudo katere je 14. marca po vsej Sloveniji podnebno ukrepanje zahtevalo 12.000 mladih.

Podnebne spremembe se nas že konkretno dotikajo. »Slovenija vsako leto porabi milijone evrov za sanacijo škod, ki jih povzročijo suše, poplave, žledolomi in podobne naravne nesreče, ki so posledica podnebnih sprememb,« je na novinarski konferenci v prostorih DZ dejal Luka Mesec.

»Politiki so doslej ta opozorila poslušali, a niso ukrepali. Dovolj je bilo, da so priznali, da ta problem obstaja, a so njegovo odlašanje prelagali v nedoločno prihodnost,« je bil kritičen. V Sloveniji nam tako še ni treba zapreti Termoelektrarne Šoštanj, še naprej lahko z državnimi subvencijami spodbujamo industrijsko živinorejo, namesto gradnje železnic pa širimo ljubljansko obvoznico, je naštel.

Mladi so blef politike prebrali, je poudaril Mesec. 14. marca so to na globalnem shodu za podnebno pravičnost povedali s protesti v več kot 2000 mestih po svetu, tudi pri nas, kjer se je po vsej državi protesta udeležilo več kot 12.000 mladih. »Sprejela sta jih predsednik vlade in predsednik DZ, a so mladi ocenili, da njihovih opozoril nista vzela dovolj resno,« je povedal Mesec.

V Levici so se zato odzvali na pobudo Mladih za podnebno pravičnost in zahtevali sklic seje odbora za infrastrukturo, okolje in prostor. »S tem sklicem seje želimo mladim omogočiti, da dobijo besedo in svoje zahteve sporočijo neposredno tistim, ki danes nosijo odgovornost za sprejemanje oz. še bolj nesprejemanje političnih odločitev. Tistim, ki danes odločajo o njihovi prihodnosti,« je poudaril.

Predlagane sklepe so v Levici uskladili z gibanjem Mladih za podnebno pravičnost. Tako med drugim predlagajo, da se vlada opredeli do konkretnih zahtev, ki so jih predstavili mladi, ter da odbor 27. aprila opravi javno predstavitev mnenj na podlagi predlaganih ukrepov.

Predlagajo tudi, naj vlada do junija pripravi nova izhodišča za nacionalne cilje zmanjšanja emisij toplogrednih plinov na ravni EU, do istega roka pa naj izdela tudi časovnico prehoda na obnovljive vire energije do leta 2030.

V Sloveniji so se t. i. podnebni štrajki mladih pred dvema tednoma odvili v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Novem mestu, Ravnah na Koroškem, Ormožu, Slovenskih Konjicah in Kamniku, o čemer smo poročali tudi na Dostop.si – »Nimamo planeta B!«. Med ključnimi zahtevami organizatorjev so ozelenitev državnega proračuna, zaprtje Teša in Premogovnika Velenje do leta 2030 ter zmanjšanje izpustov v prometu za 40 odstotkov do leta 2040.

 

 STA
 splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button