Zdravje

9 največjih mitov o koronavirusu

Odkar je koronavirusna pandemija začela polniti naslovnice medijev po vsem svetu, smo bili priča zmedi in nasprotujočim nasvetom.

Kljub številnim informacijam o izbruhu Covid-19 so glavni napotki več mesecev ostali enaki, čeprav z rahlimi posodobitvami: vzdržujte smernice za socialno distanciranje, temeljito in redno umivajte roke in se izolirajte doma, če začnete kazati simptome vključno z visoko vročino, nepretrganem kašlju ali izgubo vonja in okusa.

Med smernicami vlad in zdravstvenih organizacij se širijo tudi miti o virusu, ki nekaterim otežijo razlikovanje med resnico in fikcijo.

Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je na svoji spletni strani objavila seznam najpogostejših mitov o COVID-19. Spodaj smo izpostavili nekaj najpogostejših in bizarni mitov po mnenju SZO.

Med vadbo bi morali nositi maske

mitov o koronavirusu, mitov o koronavirusu

Medtem ko nekateri mislijo, da bi bilo priporočljivo nositi masko med telovadbo na prostem to ne drži, navaja SZO.

Organizacija pojasnjuje, da lahko nošenje maske med vadbo “zmanjša sposobnost udobnega dihanja”, hkrati pa potencialno spodbuja rast organizmov, ko maske postanejo mokre od znoja.

“Pomemben preventivni ukrep med vadbo je vzdrževanje fizične oddaljenosti vsaj enega metra od drugih,” pravi SZO.

Dolgotrajna uporaba medicinskih mask lahko povzroči pomanjkanje kisika

Svetovna zdravstvena organizacija odločno oporeka, da lahko dolgotrajna uporaba medicinskih mask ob pravilni uporabi povzroči zastrupitev z ogljikovim dioksidom ali pomanjkanjem kisika.

Organizacija navaja, da bi morali ljudje, ko nosimo medicinske maske, “poskrbeti, da se ta pravilno prilega in da je hkrati dovolj tesna, da lahko normalno dihamo”.

Če uporabljamo masko za enkratno uporabo, je ne smemo ponovno uporabiti. Masko bi morali tudi zamenjati, če je tista, ki jo nosimo postala vlažna.

Če dodate poper svojim jedem, lahko preprečiš okužbo z Covid-19

Vključitev popra v obroke, ki jih jemo, nas ne more zaščititi pred okužbo z koronavirusom, niti ga ne moremo uporabiti za zdravljenje.

Pitje alkohola nas bo zaščitilo pred virusom

mitov o koronavirusu, mitov o koronavirusu

“Pitje alkohola nas ne ščiti pred Covid-19 in je lahko nevarno,” navaja zdravstvena organizacija in dodaja: “Škodljiva uporaba alkohola poveča tveganje za zdravstvene težave.”

Termični skenerji lahko zaznajo koronavirus

Toplotni skenerji se trenutno uporabljajo na javnih mestih, kot so letališča in trgovine, za preverjanje predvidene telesne temperature prebivalcev.

Teh naprav ni mogoče uporabiti za odkrivanje ali ima oseba Covid-19 – le če ima vročino, navaja SZO.

Razkužilo (belilo) je primerno sredstvo za zaščito pred virusom

Aprila je ameriški predsednik Donald Trump predlagal vbrizgavanje razkužila za boj proti Covid-19.

SZO izrecno navaja, da nas “razprševanje in vnos belila ali drugega razkužila v naše telo ne bo zaščitilo pred Covid-19 in je lahko izredno nevarno”.

“V nobenem primeru ne vbrizgajte belila ali katerega koli drugega razkužila v telo,” pravi organizacija. “Te snovi so škodljive, če jih zaužijemo ali pridemo v stik z njimi. Povzročijo draženje in poškodbe kože ter oči.”

SZO dodaja, da je treba belilo in razkužilo “uporabljati” samo za čiščenje površin.

Uporaba mobilnih omrežij 5G poveča tveganje za okužbo z koronavirusa

mitov o koronavirusu, mitov o koronavirusu

Medtem ko krožijo miti o domnevni povezavi med mobilnimi omrežji 5G in prenašanjem koronavirusa, je SZO ta pojem odločno razblinila.

“Virusi ne morejo potovati po radijskih valovih / mobilnih omrežjih. Covid-19 se širi v mnogih državah, ki nimajo 5G mobilnih omrežij.”

“Covid-19 se širi skozi dihalne kapljice, kadar okužena oseba kašlja, kiha ali govori. Ljudje se lahko okužijo tudi tako, da se dotaknejo onesnažene površine in nato še svojih oči, ust ali nosu.”

Aprila je Ofcom odkril, da je teorija zarote 5G postala najpogostejša zgodba o lažnih novicah, ki se nanašajo na pandemijo.

Višje temperature in izpostavljenostjo soncu varujejo pred virusom

Med izbruhom Covid-19 so nekateri verjeli ideji, da bivanje v toplejšem podnebju ščiti pred virusom.

Vendar temu ni tako, saj “lahko ujamete Covid-19, ne glede na to kako sončno ali vroče je vreme,” navaja SZO.

“Nobenega razloga ni, da bi hladno vreme lahko uničilo koronavirus ali katero koli drugo bolezen.”

Ljudje testirani pozitivno na virus, ga lahko imajo celo življenje

Pozitivno testiranje na koronavirus ne pomeni, da boste okuženi vse življenje, navaja SZO.

“Večina ljudi, ki ujamejo Covid-19, ozdravi in izloči virus iz svojih teles,” pravi organizacija.

 

 DOSTOP.si
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button