Življenjski slog

Nekaj vprašanj o seksu, ki jih morda ne upaš postaviti na glas

Seks je zelo zabavno opravilo, okoli njega pa pri marsikom ostaja kar nekaj nejasnosti. Ne glede na to, če se v vode intimnih odnosov šele podajaš, ali si že star maček, preveri nekaj kočljivih vprašanj in odgovorov nanje.

Kako boleč je prvi seks?

Bolečina pri prvem seksu se razlikuje od ene izkušnje do druge. Nekatere ne čutijo nikakršne bolečine, pri nekaterih sta recimo prisotna neprijeten občutek in rahla krvavitev. Do kakršnegakoli nelagodja običajno prihaja zaradi nesproščenosti. Ob vzburjenju se vagina praviloma navlaži, kar naredi seks bolj prijeten – če vzburjenja ni ali če je prisotna velika nervoza, pa je lahko na ta račun odnos nekoliko boleč. To lahko rešita z lubrikantom ali lubriciranim kondomom.

Kako veš, kdaj si zares pripravljen?

Seks je zelo intimen – tako fizično, kot tudi čustveno. Za najstnike je značilno, da imajo močne spolne nagone oz. da jih razganja, to pa ne pomeni, da se je na vsak tak nagon potrebno tudi odzvati. Če gre pri seksu samo za potešitev neke spolne sle ali celo radovednosti, lahko hitro pride do obžalovanja. Ker je prvi seks zelo lepa stvar, je prav, če počakaš na osebo, s katero se počutiš tudi čustveno povezanega/no.

seks, kondom, zaščita
Ob razmišljanju o seksu seveda ne pozabi na uporabo zaščite – vsak nezaščiten odnos lahko vodi v nosečnost ali spolno prenosljivo bolezen.

Se je pred seksom potrebno obriti?

Odločitev o urejanju spodnje pričeske je popolnoma osebna. Tako kot ni nujno, da se oblačiš enako kot ostali, tako se lahko svobodno odločiš tudi za to, kaj boš naredil s svojimi sramnimi dlakami. Dlake lahko popolnoma pobriješ, jih skrajšaš ali pa pustiš, da rastejo kakor se jim zahoče.

Kaj narediti, če še nisi povsem pripravljen na seks?

Če te nekdo prepričuje v to, da bi moral biti pripravljen na seks, ta oseba zagotovo, prej kot o tvojih čustvih, razmišlja o svojih koristih. Če čutiš kakršnikoli pritisk, da bi moral imeti spolne odnose, je to verjetno znak, da si v nezdravem odnosu. Pravi trenutek za seks je definitivno tisti, ko si tega res želiš in te misel na tovrstno poglobitev intimnosti vznemirja – in ne straši.

seks
Če je tvojemu partnerju mar zate, te ne bo silil v stvari, na katere nisi pripravljen.

Je kaj narobe z masturbiranjem?

Veliko ljudi je že kdaj slišalo mite ali lažne informacije o masturbiranju oz. samozadovoljevanju. Masturbiranje pa nikakor ni škodljivo ali nenaravno – gre za prijetno odkrivanje lastnega telesa, zaradi katerega ne rabiš čutiti nikakršnega sramu. Še več – če se boš dobro spoznal, boš ob bodočih spolnih izkušnjah zagotovo tudi bolj suveren.

Ali lahko zanosiš od oralnega seksa?

Samo z oralnim ali analnim seksom ni mogoče zanositi. Za oploditev mora sperma namreč priti v nožnico, od koder nato potuje do maternice. To se pri oralnem ali analnem seksu v osnovi ne more zgoditi. Se pa tudi na tak način prenašajo spolno prenosljive bolezni, zaradi česar je tudi v teh primerih potrebno poskrbeti za ustrezno zaščito.

DOSTOP.si / SV
BedBible

Sorodni članki

Back to top button