Življenjski slog

Kaj je ‘ghosting’ in zakaj gre za nevljudno početje?

Preprosto prekiniti kakršno koli komunikacijo kaže na slab bonton. Kaj je 'ghosting', zakaj gre za nevljudno početje in kako se mu izogniti?

Kaj je ‘ghosting’?

Gre za prakso prekinitve komunikacije z nekom brez pojasnila. Nekdo torej iz našega življenja izgine kot duh. Lahko se zgodi v kateri koli vrsti odnosa, pa najsi gre za romantičen, prijateljski, družinski ali pa celo profesionalni odnos. In žal ghosting postaja vse bolj pogosta praksa. In čeprav postaja vedno bolj pogosta, je to ne dela nič bolj vljudne ali prijazne.

Ne gre za nov pojav, vseeno pa je izraz ghosting relativno nov in v slovenskem jeziku še ne poznamo izraza za tovrstno početje. Besedo najbolj dobesedno povezujemo z duhovi.

Zakaj ljudje postajajo duhovi?

Ljudje postajajo duhovi iz več razlogov. Lahko gre za neracionalne strahove: zaskrbljenost, da bi prizadeli drugo osebo, strah pred tem, da ne bi obvladali lastnih občutkov, velikokrat lahko gre za izogibanje posledicam ob prekinitvi odnosa. Najpogostejši razlog za prekinitev komunikacije pa se preprosto skriva v tem, da je lažje prekiniti pogovor, kot pa ga nadaljevati, sploh kadar govorimo o težjih tematikah.

Strokovnjaki izpostavljajo, da ljudje nismo naučeni, kako naj bi izgledala zdrava komunikacija. Nikoli se ne učimo niti o pogovornem bontonu, sploh kadar s sogovorcem obdelujemo nekoliko težje pogovorne tematike. In zato pogosto izberemo lažji izhod – ghosting.

ghosting, komunikacija, dopisovanje
Se ti je že kdaj zgodilo, da si bil žrtev ghostinga?

Kakšni so znaki duhov?

Znaki, da smo postali žrtve ghostinga, najpogosteje izgledajo nekako takole:

  • naša besedila ostanejo on read (ali celo neodprta).
  • Onemogočen nam je dostop do profilov oseb, s katerimi komuniciramo.
  • Osebam s katerimi komuniciramo ne moremo več pošiljati sporočil.
  • Ne dobimo odgovora na telefonske klice.
  • Vse pogostejša so izmikanja povabilom na srečanje.

Vso navedeno početje se nam lahko zdi nenadno, včasih pa lahko s pozornim opazovanjem znake ghostinga in nevljudne komunikacije opazimo že prej.

Znaki, da nekdo izginja iz tvojega življenja lahko vključujejo:

  • komunikacija večinoma poteka enosmerno.
  • Odgovore na vprašanja čakamo po več dni.
  • Z nami govorijo le o nejasnih in površinskih stvareh.
  • Oseba načrte odpove v zadnji minuti.
ghosting, komunikacija, dopisovanje
Kateri načini so najboljši za izogibanje ghostingu?

Kako se izogniti ghostingu?

Ghosting je izjemno neprijazen in nevljuden, zato se mu moramo vsaj poskusiti izogniti. Samo postavimo se v kožo sogovorca, ki bi doživel ghosting z naše strani in morda nam bo postalo jasno, da je to početje nesmiselno in neprijazno.

Seveda se zgodi, da na kakšno sporočilo tu in tam pozabimo odgovoriti in se tako celo do koga nenamerno vedemo kot duhovi. Če se nam to redno dogaja, si lahko v dnevu določimo čas, ko bomo pregledali in odgovorili na vsa neprebrana in neodgovorjena sporočila. Tako se bomo izognili nepotrebnim neprijetnim situacijam.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

 

Sorodni članki

Back to top button