Življenjski slog

Pojasnjeno: kaj vodi v jok med seksom?

Ti je že prišlo na ušesa, da je nekdo med seksom ali takoj po koncu brez očitnega razloga planil v jok? Se je to mogoče zgodilo celo tebi? To vsekakor lahko pripelje do nekoliko neprijetne situacije. Preveri, zakaj do tega v resnici pride.

Na vprašanje, zakaj do joka med ali tik po spolnem odnosu pride, odgovarja certificirana spolna terapevtka in seksologinja Dr. Jenni Skyler. Jok med seksom je pogostejši pojav, kot bi si mislili. Določene raziskave so pokazale, da je do zdaj tovrstne izkušnje – pogosteje kot med spolnim odnosom, po njem, doživelo do 45 % izprašanih. Kar 4 % poročajo, da se jim to dogaja redno.

Vprašanje pa ostaja – zakaj do tega pride? Do izkazovanja čustev, kot je jok, med seksom pride zaradi množice različnih razlogov. Poglejmo si najpogostejše.

Čustvena katarza

Seks je eden izmed načinov, kako naša telesa sproščajo močna čustva. Stranski produkt tega je jok. Candice Smith, ki se ukvarja s preučevanjem spolne intime, pravi, da lahko kljub negativni konotaciji z jokom sproščamo pozitivna in negativna čustva. Skupni faktor vseh vrst joka je to, da ga sproži intenzivno čustvo.

Do sproščanja intenzivnih čustev pride tudi med seksom, saj je spolna intima eden izmed bolj intenzivnih načinov povezovanja z bližnjo osebo. Če se med odnosi torej počutiš zelo sproščeno, telo včasih začne sproščati napetost, ki se je v njem nabirala zaradi preteklega stresa. Preveri, kako na pogostost spolnega sproščanja napetosti vpliva “dobra volja” žensk.

Orgazem

Med doživljanjem orgazma se vsi občutki, ki so do tega vodili, naenkrat sprostijo. Podobno se zgodi s čustvi. Z doseganjem vrhunca fizičnih užitkov, se hkrati sprosti vsa čustvena napetost, kar lahko vodi v jok.

Nevrološki razlogi

Poleg čustvenih razlogov lahko do joka pripelje tudi skupek fizičnih razlogov. Med spolnimi stiki lahko različne reakcije sprožijo tudi povezave med hrbtenjačo in možgani. Obstajajo teorije, da prihaja do povezanih odzivov živčevja.

Nerešena travma

Če si v preteklosti doživljal travmatične izkušnje, lahko te na plano spet privrejo med spolno intimnostjo. Pri bolj občutljivih lahko do tega vodi zgolj en dotik. V tem primeru je priporočljiv pogovor s specialistom, predvsem pa odkrit pogovor s partnerjem, s katerim določita “pravila” in meje.

jok, seks, orgazem, čustva, raziskave, čustvena katarza, spolno življenje
Ne pusti solzam, da te ovirajo pri zdravem spolnem življenju.

Fizična bolečina

Bolečina je eden izmed lažje razloženih razlogov za jok med seksom. Včasih je v okviru različnih spolnih praks soglasno sprejeta, v primerih, ko ni, pa moraš to takoj ustaviti in o tem spregovoriti s svojim partnerjem. Kaj točno čutiš, veš samo ti. Predvsem, če se težave ponavljajo večkrat, je potrebno čim prej poiskati rešitev.

Občutek sramu

Na žalost lahko v čustvene izbruhe med seksom vodi tudi občutek sramu, ki nam ga glede spolnih navad vključuje družba. Če je nekomu priučeno, da seks dojema kot umazan, je tem občutkom potrebno prisluhniti. Negativne občutke tudi v tem primeru najbolje rešujemo s pogovorom z bližnjim ali specialistom.

jok, seks, orgazem, čustva, raziskave, čustvena katarza, spolno življenje
Komunikacija je ključ do dobrega spolnega življenja.

“Overload” občutkov

Če si med seksom kdaj zajokal, ker je bila celotna izkušnja zate preprosto preveč, imamo pojasnilo tudi za to. Možgani včasih težko razločijo med veliko mero strahu in veliko mero pozitivnega vznemirjenja. Običajen fizični odziv na presežek senzoričnih občutkov je običajno jok.

Jok med seksom običajno torej ni razlog za nelagodje, sram ali vzrok, da bi se izogibal spolnim užitkom. V primeru, ko pa meniš, da bi jok lahko bil posledica globljega problema, poišči pomoč pri bližnji osebi ali pri specialistu.

 

 DOSTOP.si / SV
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button