Okolje

Izumrtje grozi pol milijona vrstam žuželk, odgovorni smo ljudje

Znanstveniki ocenjujejo, da kar pol milijona vrstam žuželk grozi izumrtje, za kar smo odgovorni predvsem ljudje. Izumrtje pa bo imelo za človeštvo katastrofalne posledice. Vse skupaj sicer izumrtje grozi milijonu rastlinskih in živalskih vrst.

“Trenutna kriza izumiranja žuželk je močno skrb zbujajoča,” je povedal vodja študije, biolog iz finskega prirodoslovnega muzeja Pedro Cardoso. “Poleg tega je to, kar poznamo, samo vrh ledene gore,” je poudaril.

Pridelki, ki jih oprašujejo žuželke, so letno vredni med 235 in 577 milijoni dolarjev.

Za izumiranje in krčenje populacije žuželk so krive človeške aktivnosti. Glavna dejavnika sta krčenje in degradacija habitatov, sledijo pa onesnaževalci (predvsem insekticidi) ter invazivne vrste. Pomemben dejavnik so tudi podnebne spremembe.

Zmanjševanje števila čebel, mravelj, os, metuljev, hroščev in drugih vrst žuželk ima precej širše posledice od njihovega izumrtja. Z izumrtjem žuželk je človeštvo bolj na udaru, kot žuželke. Številne opravljajo delo, ki je nenadomestljivo, vključno z opraševanjem in zatiranjem škodljivcev.

Na globalni ravni so pridelki, ki jih oprašujejo žuželke, vredni od 235 do 577 milijard ameriških dolarjev letno, kažejo podatki Združenih narodov.

Od žuželk so odvisne tudi številne živali. Tako je veliko zmanjšanje števila ptic po Evropi in ZDA povezano z zmanjševanjem populacij žuželk zaradi pesticidov.

Znanstveniki ocenjujejo, da je na svetu okoli 5,5 milijona vrst žuželk, pri čemer so jih identificirali in poimenovali zgolj približno petino. Na rdečem seznamu ogroženih vrst Svetovne zveze za varstvo narave (IUCN) je sicer zgolj 8400 od okoli milijona poznanih vrst žuželk.

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button