Kultura

‘Maribor je bil danes odvraten’ ali naše mesto skozi oči Josipa Vandota

Pokrajinski arhiv Maribor je v sodelovanju z SNG Maribor v torkovem večeru pripravil literarno-zgodovinski večer. V nabito polni dvorani Pokrajinskega arhiva smo se spominjali zgodovine 2. svetovne vojne, ki jo je v svojih zapiskih opisoval pisatelj Josip Vandot.

Ob 140-letnici rojstva in 80-letnici smrti Josipa Vandota, kultnega avtorja Kekčevih pripovedk, je Pokrajinski arhiv Maribor v sodelovanju z SNG Maribor pripravil literarno-zgodovinski večer z naslovom ‘Maribor je bil danes odvraten’.

V dobri uri smo ob pretresljivih zapisih in čutni interpretaciji Vandotovih zapisov o Mariboru obujali spomine na prelomne dogodke ob napadu na Kraljevino Jugoslavijo, v primežu katerih se je znašel tako Vandot kot Maribor s svojimi prebivalci.

Literarni večer je pripravila dramaturginja Maja Borin. Vandotove zapise sta interpretirala dramska igralca Ksenija Mišič in Vojko Belšak. 

Kultni avtor Kekca

Pisatelja Josipa Vandota nas večina pozna kot avtorja najbolj znanega slovenskega pastirčka – Kekca. Pisatelj, ki je pod psevdonimom objavljal vse do svojega 18. leta, pa je bil tudi pesnik.

Rojen v Kranjski Gori, ki mu je bila vedno zelo ljuba, je zares polno živel. S selitvijo v Maribor se je v njem naselil obup. Vandot mesta ni maral, pogrešal je sonce in naravo. Vse to je o našem mestu iskreno zapisal v svojih zapiskih, ki so jih preučili v Pokrajinskem arhivu Maribor in interpretirali ter v zgodbo sestavili  v SNG Maribor.

Ob krutih zapisih in tegobah vojnega časa, je zagotovo streslo marsikaterega obiskovalca, ki je večer namenil zgodovini in Vandotovim spominom. Skozi interpretacijo avtorjevih zapisov smo spoznali povsem drugačno podobo mesta, kot jo poznamo danes.

Maribor, Pokrajinski arhiv, SNG, Josip Vandot, literarno-zgodovinski večer
Literarno-zgodovinski večer je nosil naslov ‘Maribor je bil danes odvraten’

‘Maribor je bil danes odvraten’

Tako je v svojih zapiskih o času, ko so Maribor zavzeli Nemci, zapisal Vandot. Usodo mesta začne opisovati na cvetno nedeljo, 6. aprila 1941. S pretresljivo iskrenostjo je pisatelj naše mesto označil kot ‘odvratno’, ‘zoprno’ in polno ‘nemškutarske sodrge’.

Po začetku vojne so, po Vandotovih zapisih sodeč, sprva prijazni Nemci pod krinko osvajalcev začeli opravljati vpise, popise, preglede in poizvedbe. Kaj kmalu pa so okupatorji prerastli v nepopustljive izvrševalce Hitlerjeve komande.

V začetku julija ’41 so Vandota in njegovo družino sredi noči izselili iz stanovanja in jih odpeljali v meljsko vojašnico. Od tam pa na transport v ustaško zbirno taborišče v Požegi. Ko je Vandot s seboj želel odnesti rokopise, so mu vojaki to strogo preprečili. Uspelo mu je rešiti le zbirko svojih še neobjavljenih del. Neverjetna se zdi misel na to, da je četrti del Kekca zgorel prav v Mariboru, na dvorišču pisateljeve hiše.

Literarno-zgodovinskemu večeru bo moč prisluhniti tudi v četrtek, 28. januarja, ob 18. uri v Kulturni dvorani Toneta Partljiča v Pesnici. 

Maribor, Pokrajinski arhiv, SNG, Josip Vandot, literarno-zgodovinski večer
Zbirka Pokrajinskega arhiva Maribor je zelo bogata in obsežna.

Rebeka MIKŠA
Rebeka MIKŠA

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button