Kultura

Biti ženska, biti Zofka Kveder: o pisateljici in borki za ženske pravice

V uredništvu dokumentarnih oddaj TV Slovenija je nastal film o pisateljici, publicistki, urednici in borki za ženske pravice Zofki Kveder. Film Biti ženska, biti Zofka Kveder, ki sta ga ustvarili scenaristka Cvetka Bevc in režiserka Alma Lapajne, prikazuje protagonistkino bitko, skozi katero se razvije v polnokrvno žensko in ustvarjalko.

Zofka Kveder (1878-1926) je bila ena izmed literarnih ustvarjalk, ki je bila v času svojega življenja deležna vrste napadov in tudi kasneje pogosto omalovaževanja svojega dela. V zadnjem obdobju pa ji vrsta znanstvenih obravnav, monografske publikacije in izdaja njenih zbranih del prinašajo zasluženo vrednost in odmevnost, so v sporočilu za javnost zapisali na RTV Slovenija.

Igrano-dokumentarni film prikazuje protagonistkino bitko, skozi katero se razvije v polnokrvno žensko in ustvarjalko. Ali kot je sama zapisala: “Šele me, sodobne žene, smo odkrile ono, čemur pravimo duša, odkrile smo v sebi lastno voljo, lastno presojo, samozavest osebnosti.”

“To ni film za ženske”

Režiserka Alma Lapajne pa je po ogledu filma povedala, da Biti ženska, biti Zofka Kveder “ni film za ženske”. “To je predvsem film za moške, da bi nas pokrili takrat, ko nas zebe.”

V sporočilu za javnost so navedli še režiserkine besede: “V gimnaziji sem prebrala zbirko kratkih zgodb Misterij žene pisateljice Zofke Kveder. Presunila me je avtoričina zavezanost resnici. Kako natančno in poglobljeno, a brez kaplje patetike, je opisala položaj ženske na Slovenskem s konca 19. stoletja. Zofka Kveder je takrat zame postala Ivan Cankar v ženski podobi. Do danes se moj pogled nanjo ni spremenil.”

“Da se ženske lahko izobražujemo, da smo finančno neodvisne, da krojimo lastna življenja, da govorimo na glas in soodločamo…, vse to je nekje pri Zofki Kveder. In zato sem ji hvaležna. Zofka Kveder ni obračala pogleda stran, tudi ko je resnica močno bolela,” je še povedala režiserka.

V igranem delu filma nastopa dramska igralka Saša Mihelčič, ki upodablja pisateljico v dvojni vlogi – kot ženska in kot moški med sabo prepleta pisateljičina razmišljanja, odločilne izseke iz njenega življenja, med drugim v Trstu, Ljubljani in Zagrebu, kjer je živela dve desetletji. Predstavljeni so tudi odlomki iz pisateljičinih del, ki so jih osvetlila razmišljanja strokovnjakinj. O njenih črticah, romanu in igri pa razmišljajo udeleženci na literarnih delavnicah in aktualizirajo njihovo sporočilnost. Film je posnel direktor fotografije in snemalec Jure Nemec.

Film Biti ženska, biti Zofka Kveder bo na Televiziji Slovenija premierno prikazan v torek, 15. marca, ob 21. uri na 1. programu.

STA
DLIB

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button