Šport

Slovenija na ZOI mladih s prvo medaljo, nadaljujejo se zmage v kurlingu

Alpski smučar Rok Ažnoh je že prvi tekmovalni dan osvojil prvo slovensko kolajno na tretjih zimskih mladinskih olimpijskih igrah, ki potekajo v Lozani v Švici. Sedemnajstletni član smučarskega kluba Maribor Branik je bil drugi najhitrejši na superveleslalomu na prizorišču Les Diablerets za kolajno srebrnega leska.

Rok Ažnoh, na start se je podal s številko osem, je bil na progi zelo hiter ter ob prihodu v cilj prevzel vodstvo. Njegov čas je nato izboljšal tekmovalec s Švedske s številko 11 Adam Hofstedt. Hofstedt je Slovenca prehitel za pičlih šest stotink sekunde. Boj za tretje mesto in bron je dobil Švicar Luc Roduit, ki je za zmagovalcem zaostal dve desetinki sekunde.

Ažnoh je Sloveniji prismučal trinajsto odličje na zimskih olimpijskih igrah mladih. Tretje v alpskem smučanju in prvo v disciplini superveleslalom.

Meta Hrovat je pred štirimi leti v Lillehammerju osvojila bron v slalomu. Miha Hrobat pa je bil pred osmimi leti v Innsbrucku na premiernih zimskih olimpijskih igrah mladih srebrn v alpski kombinaciji.

“Občutek ob prihodu v cilj je bil dober, vedel sem, da sem odpeljal ‘okej’, nisem pa ravno pričakoval, da bo dovolj za medaljo, ker je imela moja vožnja napake,” je po velikem dosežku povedal mladi Korošec, ki je s športom in smučanjem rasel vse od mladih nog.

Presenečajo tudi mladi kurlingaši

Mlada slovenska ekipa v curlingu, je pred turnirjem na jakostni razvrstitvi reprezentanc zasedala neslavno zadnje mesto. Zato je bilo za vse presenečenje, ko je osvojila že durgo zmago.

Po nesrečnem petkovem uvodnem porazu proti Novi Zelandiji s 4:8 se je mlada slovenska ekipa v curlingu odkupila s sobotno prestižno zmago proti Norveški s 6:5. Slovenija, ki na ZOI mladih prvič nastopa v curlingu, je nato na ledeni ploskvi hrama curlinga v Champeryju v nedeljo zvečer premagala še ekipo Francije, ki je skupaj s Švico soorganizatorica tretjih ZOI mladih.

Mlado ekipo sestavljajo Bine Sever, Jakob Omerzel, Liza Gregori in Sara Rigler. Slovenci se z dvema zmagama še niso prebili v četrtfinale, so pa na zelo dobri poti.

V skupinskem delu tekmovanju, Slovenci so v skupini C, jih čakata še dve preizkušnji, v ponedeljek proti Veliki Britaniji in v torek proti Turčiji.

Mladinske igre so zadnja stopnička pred pravimi, članskimi olimpijskimi igrami. Gre za svojevrstno generalko, v ospredju pa ni le tekmovanje, temveč spoznavanje olimpijskih vrednot, sklepanje prijateljstev in poznanstev, spoštovanje in spoznavanje pravil poštene športne igre.

 STA
 Pexels

 

Sorodni članki

Back to top button