Tehnologija

Google Street View ponovno v Sloveniji

Google Zemljevidi za območje Slovenije se bodo posodobili s posnetki, ki jih bosta zajela Google Street View avtomobil in pohodnik s Street View Trekker nahrbtnikom, ki bo prehodil območja za pešce v dveh največjih slovenskih mestih, v Ljubljani in Mariboru.

Street View (SV) je priljubljena funkcija Google Zemljevidov, ki je trenutno na voljo v več kot 85 državah po vsem svetu, pa tudi v delih Arktike in Antarktike. Uporabniki si lahko s pomočjo Street View storitve ogledajo 360-stopinjske posnetke različnih ulic ter kulturne in nacionalne dediščine. Na voljo je v tudi v Google Earth in v Google Zemljevidih za mobilne naprave.

Trekker nahrbtnik je nosljiv nahrbtnik s kamero na vrhu. Nosi ga pohodnik, ki se sprehaja po pešpoteh, nahrbtnik pa samodejno zajema posnetke. Ti posnetki se nato združijo v 360-stopinjske panoramske posnetke, ki si jih lahko ogledate v Google Zemljevidih. Google je v Sloveniji s Trekker nahrbtnikom že posnel območja za pešce v večjih mestih, kot tudi druge zanimive kraje, vključno s Triglavskim narodnim parkom in Goriškimi brdi.

Google svoje posnetke redno posodablja zaradi nenehnega razvoja infrastrukture – tako uporabnikom olajša načrtovanje poti, saj se lažje orientirajo – hkrati pa se kot vedno trudi ohraniti zasebnost. Google pred vsako objavo zbranih Street View posnetkov izvede obdelavo s posebno tehnologijo. Tehnologija zamegli obraze oseb in registrske tablice, zato jih ni mogoče identificirati, ter tako zaščiti zasebnost. Street View omogoča tudi naknadno odstranitev posnetkov, ki jih lahko uporabniki prijavijo s klikom na gumb “Prijavi težavo” v spodnjem desnem kotu katerega koli posnetka. Google lahko na zahtevo izbriše posnetek posameznika, njegovega otroka, avtomobila ali hiše.

Zajemanje posnetkov se je začelo danes, 28. maja. Za več informacij o Street View storitvi in trenutni lokaciji Google Street View avtomobilov obiščite google.si/sl/streetview/explore/.

 

IH / Grayling Slovenija
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button