Znanost

Astronavti po več kot dveh urah spekli prve piškote v vesolju

Astronavti na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) so spekli prve piškote v vesolju, a so za to potrebovali več časa kot na Zemlji. Nihče jih ni niti poskusil, saj morajo šele ugotoviti, ali so užitni.

Italijanski poveljnik postaje Luca Parmitano je bil pek. Pri peki piškotov s koščki čokolade pa mu je pomagala ameriška astronavtka Nase Christina Koch.

Astronavti piškotov niso poskusili, ampak so jih pripeljali na Zemljo, kjer ugotavljajo ali so užitni.

Doma bi za peko teh piškotov potrebovali 15 do 20 minut, na vesoljski postaji pa so jih pekli več kot dve uri.

Poskusov so namreč izvedli več. Sprva so jih v posebni pečici pekli 25 in 75 minut, a so bili še vedno surovi. Najbolj uspešni so bili pri peki od 120 do 130 minut.

Prototip pečice, ki jo je mogoče uporabljati v breztežnostnem okolju, sta naredili podjetji Nanoracks in Zero G Kitchen, hotelska veriga Double Tree by Hilton pa je prispevala testo za piškote.

Astronavti so povedali, da so piškoti izgledali in dišali kot pravi, a jih ni nihče poskusil.

Tri piškote je vesoljsko plovilo Dragon 7. januarja pripeljalo na Zemljo, znanstveniki pa sedaj ugotavljajo, ali so užitni.

Zmogljivosti za pripravo hrane so na Mednarodni vesoljski postaji sicer omejene, vendar se bo treba osredotočiti tudi na to, saj postajajo poleti v vesolje vedno bolj običajni.

 

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button